Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Miecznik z makaronem w miętowo-kaparowym sosie

Danie jest pełne wspaniałych i różnorodnych smaków. Dodaje sił, energii i poprawia humor. Najbardziej pasuje tu twarda i sucha ryba, taka jak miecznik lub tuńczyk. Danie ma wiele składników, ale przygotowywuje się je szybko i przyjemnie.

Miecznik z makaronem w miętowo-kaparowym sosie
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      europejska

    • Okazja:

      obiad rodzinny

    • Czas całkowity:

      30 minut

Składniki:

  • 400 g makaronu muszelki
  • 4 steki z miecznika lub tuńczyka
  • 400 g kolorowych pomidorków koktajlowych
  • 4 płaty papryki marynowanej
  • 8 czarnych oliwek z pestką (opcjonalnie)
  • 70 g rukoli
  • 1 papryczka chilli (opcjonalnie)
  • 20 g parmezanu
  • 2 cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 pęczek mięty
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 filety anchois
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka białego octu winnego

Wykonanie:

1.

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przy odlewaniu wody zachowaj 1 szklankę.

2.

Przygotuj sos. W robocie kuchennym zmiksuj na pastę (lub nożem dokładnie posiekaj i wymieszaj) następujące składniki: liście mięty i pietruszki, sok z jednej cytryny, obrany ząbek czosnku, 2 filety anchovis, 2 łyżeczki kaparów, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę musztardy i 1 łyżkę octu winnego. Dopraw solą i pieprzem. Można dodać trochę wody dla dodania lepszej konsystencji sosu.

3.

W dużej misce wymieszaj liście rukoli z przepołowionymi pomidorkami. Dodaj pokrojoną w pastki marynowaną paprykę. Usuń pestki z oliwek i dodaj.

4.

Przygotuj i odstaw składniki do dekoracji: papryczki chilli posiekaj na cienkie plasterki, parmezan zatrzyj na tarce, cytrynę pokrój na ćwiartki.

5.

W rybę wetrzyj przyprawy: sól, pieprz, oregano i nasiona kopru włoskiego. Obtocz w oliwie do smażenia. Smaż na średnio-mocno rozgrzanej patelni przez 2-5 minut na każdej stronie. Tuńczyk, podobnie jak stek wołowy, jest ponoć najlepszy, jeśli jest jeszcze surowy w środku. Ja jednak wolę smażyć rybę do czasu, gdy będzie dopiero co ścięta.

6.

Do misy z pomodorami i sałatą dodaj odlany makaron oraz połowę sosu miętowo-kaparowego. Można dodać odrobinę wody pozostałej z gotowania makaronu dla dodania lepszej konsystencji.

7.

Na talerze nakładaj makaron z sałatą, na to połóż rybę, polej resztą sosu, posyp chilli i parmezanem. Obok podaj cytrynę.

Źródło inspiracji:

Jamie Oliver, 15 minutes meals

Przepis dodano 31 marca 2015

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane