Zaloguj się żeby móc ocenić.
turbo_kucharz
Roladki z indyka
-
Porcje:
2
-
-
Czas całkowity:
1 godzina
-
-
Dodatkowe narzędzia:
Nić bawełniana do zwiazania roladek lub wykałaczki
Składniki:
- 1 pierś indyka
- 1 duży ogórek kiszony
- 1 cebula
- 100 g boczku wędzonego
- do smaku sól
- do smaku pieprz
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki oleju roślinnego
Wykonanie:
1.
Pierś umyć i przekroić na 4 plastry tak, aby plastry wyszły jak największe (położyć pierś płasko na desce i kroić równolegle do deski)
2.
Posolić i popieprzyć lekko jedna stronę i posmarować musztardą. Będzie to strona wewnętrzna. Zostawić na kilka minut, żeby przyprawy weszły w mięso.
3.
Ogórka pokroić wzdłuż na 4 ćwiartki, podobnie cebulę. Boczek pokroić na 4 podłużne "paluszki".
4.
Po jednym kawałku boczku, cebuli i ogórka zawinąć w mięso przyprawami do wewnatrz. Całość związać nicią bawełnianą lub spiąć wykałaczką. Osobiście polecam nić, bo łatwiej się wówczas manewruje mięsem po patelni, a wykałaczka zwykle sterczy i przeszkadza.
5.
Olej wlać na patelnię i rozgrzać ją mocno. Na gorącą patelnię położyć roladki i smażyć bez przykrycia obracając często, aby miały okrągły kształt i równo się przypiekły.
6.
Jak wszystkie roladki sa równo zarumienione z wszystkich stron dolać pół szklanki wody i przykryć przykrywką. Dusić na małym ogniu przez kilka minut.
Dodatkowe uwagi:
Źródło inspiracji:
Przepis dodano 19 kwietnia 2011
Skomentuj pierwszy!