Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Tikka masala Gordona

Moje ulubione i najczęściej robione curry z kurczaka w pomidorach. Potrawa jest dość ostra i bardzo aromatyczna. Absolutna pycha :)

Tikka masala  Gordona
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Kuchnia:

      brytyjska

    • Czas całkowity:

      40 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    blender jest przydatny, ale da się zrobić i bez niego.

Składniki:

  • 700 g piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 1-3 świeże zielone chilli
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka łyżek oleju (najlepiej z orzechów ziemnych)
  • 0.5 łyżeczki przyprawy chilli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10 świeżych liści curry
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • do smaku soli

Wykonanie:

1.

Posiekaj cebulę. Na dużej patelni, na oleju usmaż cebulę.

2.

Gdy cebula się smaży, obierz imbir. Chilli umyj, przekrój na pół i usuń nasiona. Czosnek obierz. Wszystkie te składniki posiekaj. Najlepiej użyć do tego robota kuchennego.

3.

Gdy cebula jest już miękka, dorzuć posiekany imbir, papryczki chilli oraz czosnek. Wymieszaj i smaż 2-3 minuty.

4.

Dodaj przyprawy suche: trochę chilli, kurkumę oraz garam masalę. Smaż je 1 minutę.

5.

Dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, łyżeczkę cukru i łyżeczkę soli. Gotuj około 5 minut. Możesz dodać trochę wody, jeśli sos robi się zbyt gęsty.

6.

Sos przelej i na chwilę odstaw.

7.

Kurczaka umyj, pokrój w kostkę. Smaż na oleju, aż mięso zetnie się z zewnątrz, ale będzie surowe wewnątrz. Do smażenia możesz użyć tej samej patelni, w której robił się wcześniej sos. Zadbaj tylko o to, żeby po przelewaniu sosu jego resztki nie pozostały na zewnątrz patelni.

8.

Gdy smaży się kurczak zmiksuj sos w blenderze. Jeśli nie masz blendera, to się nie przejmuj. Sos wygląda lepiej po rozdrobnieniu na jednolitą masę, ale nie jest to konieczne.

9.

Gdy kurczak jest podsmażony dodaj z powrotem sos. Dodaj liście curry. Jeśli masz świeże to dodaj w całości. Jeśli masz tylko suche, to rozkrusz na drobne. Suchych liści musisz dodać trochę więcej bo mają mniej aromatu. Gotuj na małym ogniu 10 minut.

10.

Gdy kurczak jest już ugotowany dosól sos według upodobania. Jeśli jest trochę za ostre, nie wpadaj w panike ;)

11.

Sciągnij z ognia. Powoli i ostrożnie dodaj kilka łyżek jogurtu i dokładnie wymieszaj. Uważaj żeby jogurt się nie ściął. Ale jeśli już się to zdarzy, to się nie przejmuj, nie psuje to smaku. Jogurt jest tu świetny, bo powoduje, że smaki są lepiej z sobą zgrane, a ostrość zostaje odrobinę przygaszona.

Dodatkowe uwagi:

Zgodnie z regułami, curry należy posypać posiekaną świeżą kolendrą. Ale to już jak kto lubi ;)

Do potrawy podawać:

tylko ryż!

Źródło inspiracji:

Gordon Ramsay

Przepis dodano 19 kwietnia 2011

Komentarze (2)

turbo_kucharz 19 kwietnia 2011 22:11 #1 reply report
Tikka masala jest daniem kuchni brytyjskiej??!! Jakim cudem?
goszka 18 lipca 2011 13:06 #2 reply report
Danie jest oczywiście mocno wzorowane na kuchni azjatyckiej, głównie indyjskiej, ale nigdzie w Azji nie jest ono znane. Natomiast w Wielkiej Brytanii jest to najpopularniejsze danie w restauracjach, nazywane nawet czasami 'narodowym daniem brytyjczyków' :) Przypuszcza się, że potrawa została wymyślona w latach 50-tych w Wielkiej Brytanii.

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane