Zaloguj się żeby móc ocenić.
goszka
Tikka masala Gordona
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
40 minut
-
-
Dodatkowe narzędzia:
blender jest przydatny, ale da się zrobić i bez niego.
Składniki:
- 700 g piersi kurczaka
- 1 cebula
- 1-3 świeże zielone chilli
- 3 cm świeżego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- kilka łyżek oleju (najlepiej z orzechów ziemnych)
- 0.5 łyżeczki przyprawy chilli
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 400 g pomidorów z puszki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 10 świeżych liści curry
- 100 g jogurtu naturalnego
- do smaku soli
Wykonanie:
1.
Posiekaj cebulę. Na dużej patelni, na oleju usmaż cebulę.
2.
Gdy cebula się smaży, obierz imbir. Chilli umyj, przekrój na pół i usuń nasiona. Czosnek obierz. Wszystkie te składniki posiekaj. Najlepiej użyć do tego robota kuchennego.
3.
Gdy cebula jest już miękka, dorzuć posiekany imbir, papryczki chilli oraz czosnek. Wymieszaj i smaż 2-3 minuty.
4.
Dodaj przyprawy suche: trochę chilli, kurkumę oraz garam masalę. Smaż je 1 minutę.
5.
Dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, łyżeczkę cukru i łyżeczkę soli. Gotuj około 5 minut. Możesz dodać trochę wody, jeśli sos robi się zbyt gęsty.
6.
Sos przelej i na chwilę odstaw.
7.
Kurczaka umyj, pokrój w kostkę. Smaż na oleju, aż mięso zetnie się z zewnątrz, ale będzie surowe wewnątrz. Do smażenia możesz użyć tej samej patelni, w której robił się wcześniej sos. Zadbaj tylko o to, żeby po przelewaniu sosu jego resztki nie pozostały na zewnątrz patelni.
8.
Gdy smaży się kurczak zmiksuj sos w blenderze. Jeśli nie masz blendera, to się nie przejmuj. Sos wygląda lepiej po rozdrobnieniu na jednolitą masę, ale nie jest to konieczne.
9.
Gdy kurczak jest podsmażony dodaj z powrotem sos. Dodaj liście curry. Jeśli masz świeże to dodaj w całości. Jeśli masz tylko suche, to rozkrusz na drobne. Suchych liści musisz dodać trochę więcej bo mają mniej aromatu. Gotuj na małym ogniu 10 minut.
10.
Gdy kurczak jest już ugotowany dosól sos według upodobania. Jeśli jest trochę za ostre, nie wpadaj w panike ;)
11.
Sciągnij z ognia. Powoli i ostrożnie dodaj kilka łyżek jogurtu i dokładnie wymieszaj. Uważaj żeby jogurt się nie ściął. Ale jeśli już się to zdarzy, to się nie przejmuj, nie psuje to smaku. Jogurt jest tu świetny, bo powoduje, że smaki są lepiej z sobą zgrane, a ostrość zostaje odrobinę przygaszona.
Dodatkowe uwagi:
Do potrawy podawać:
Źródło inspiracji:
Przepis dodano 19 kwietnia 2011
Komentarze (2)