Ostatnio oglądane

F_6_1308498532.jpg

marysia

Sałatka z czerwonej kapusty

Jest to duszona czerwona kapusta podawana na ciepło.

Sałatka z czerwonej kapusty
Autor zdjęcia: karina

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      część obiadu - warzywo

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      obiad rodzinny

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      1 godziny 30 minut

Składniki:

  • 70 dag czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka cukru
  • do smaku sól
  • 1 listek laurowy
  • do smaku pieprz

Wykonanie:

1.

Kapustę poszatkować. Włożyć do garnka, dodać listek laurowy, zalać 2 szklankami wody i ok. 1 godz. gotować pod przykryciem. Pilnować żeby się nie przypaliła, gdyby woda wyparowała to dolać. Chodzi oto, żeby kapusta zmiękła a woda wyparowała.

2.

Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju.

3.

Do ugotowanej kapusty dodać ocet i dobrze wymieszać żeby kapusta nabrała ładnego koloru. Ja dodałam 2 łyżki bo ilość octu zależy do naszych upodobań. Może być sok z cytryny. Równocześnie dla przełamania smaku dodajemy cukier.

4.

Dodać usmażoną cebulę, potarte na grubej tarce jabłko, sól i pieprz.

Dodatkowe uwagi:

Do kapusty można dodać pokrojony w kostkę i usmażony kawałek wędzonego boczku.

Przepis dodano 27 kwietnia 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane