Zaloguj się żeby móc ocenić.
marysia
Sałatka z czerwonej kapusty
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
1 godziny 30 minut
-
Składniki:
- 70 dag czerwonej kapusty
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka cukru
- do smaku sól
- 1 listek laurowy
- do smaku pieprz
Wykonanie:
1.
Kapustę poszatkować. Włożyć do garnka, dodać listek laurowy, zalać 2 szklankami wody i ok. 1 godz. gotować pod przykryciem. Pilnować żeby się nie przypaliła, gdyby woda wyparowała to dolać. Chodzi oto, żeby kapusta zmiękła a woda wyparowała.
2.
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju.
3.
Do ugotowanej kapusty dodać ocet i dobrze wymieszać żeby kapusta nabrała ładnego koloru. Ja dodałam 2 łyżki bo ilość octu zależy do naszych upodobań. Może być sok z cytryny. Równocześnie dla przełamania smaku dodajemy cukier.
4.
Dodać usmażoną cebulę, potarte na grubej tarce jabłko, sól i pieprz.
Dodatkowe uwagi:
Przepis dodano 27 kwietnia 2011
Skomentuj pierwszy!