Zaloguj się żeby móc ocenić.
marysia
Sałatka wiosenna z kalafiorem
-
Porcje:
2
-
-
Czas całkowity:
30 minut
-
Składniki:
- 300 g kalafiora
- 2 średnie pomidory
- 1 łyżka szczypioru
- 100 ml jogurtu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- do smaku sól
- 3 listki sałaty lodowej
- 1 łyżeczka cukru
- do smaku pieprz
- 1 łyżka posiekanego koperku
Wykonanie:
1.
Różyczki kalafiora bardzo dokładnie umyć, włożyć do wrzątku z dodatkiem soli i cukru. Gotować ok. 5 minut. Wyjąć z wrzątku, osączyć.
2.
Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem. Obrać ze skórki i pokroić na ósemki.
3.
Szczypior umyć, pokroić.
4.
Przygotować sos: Połączyć 1 łyżeczkę solu cytryny, musztardy, zgnieciony czosnek oraz jogurt. Zamieszać, doprawić solą i pieprzem.
5.
Na paru liściach porwanej sałaty lodowej układamy kawałki kalafiora, pomidorów, szczypioru.
6.
Całość polewamy sosem jogurtowym i posypujemy obficie posiekanym koperkiem.
Przepis dodano 11 czerwca 2011
Skomentuj pierwszy!