Ostatnio oglądane

F_6_1308498532.jpg

marysia

Sałatka wiosenna z kalafiorem

W tej sałatce mamy cały zestaw witamin, abyśmy czuli się lekko i zdrowo.

Sałatka wiosenna z kalafiorem
Autor zdjęcia: marysia

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      część obiadu - warzywo

    • Kuchnia:

      europejska

    • Dieta:

      wegetariańska

    • Czas całkowity:

      30 minut

Składniki:

  • 300 g kalafiora
  • 2 średnie pomidory
  • 1 łyżka szczypioru
  • 100 ml jogurtu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • do smaku sól
  • 3 listki sałaty lodowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • do smaku pieprz
  • 1 łyżka posiekanego koperku

Wykonanie:

1.

Różyczki kalafiora bardzo dokładnie umyć, włożyć do wrzątku z dodatkiem soli i cukru. Gotować ok. 5 minut. Wyjąć z wrzątku, osączyć.

2.

Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem. Obrać ze skórki i pokroić na ósemki.

3.

Szczypior umyć, pokroić.

4.

Przygotować sos: Połączyć 1 łyżeczkę solu cytryny, musztardy, zgnieciony czosnek oraz jogurt. Zamieszać, doprawić solą i pieprzem.

5.

Na paru liściach porwanej sałaty lodowej układamy kawałki kalafiora, pomidorów, szczypioru.

6.

Całość polewamy sosem jogurtowym i posypujemy obficie posiekanym koperkiem.

Przepis dodano 11 czerwca 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane