Ostatnio oglądane

F_6_1308498532.jpg

marysia

Szparagi w sosie holenderskim

Walory smakowe, lekkostrawność, duża zawartość witamin oraz niska wartość energetyczna sprawiają, iż szparagów nie powinno zabraknąć w naszej wiosennej diecie.

Szparagi w sosie holenderskim
Autor zdjęcia: marysia

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      część obiadu - warzywo

    • Kuchnia:

      europejska

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      1 godzina

Składniki:

  • 500 g szparagi białe
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 żółtka
  • 100 g masła
  • 1/2 cytryny
  • do smaku biały pieprz

Wykonanie:

1.

Szparagi obrać zaczynając tuż pod główką. Następnie odciąć zdrewniałe końce.

2.

Szparagi włożyć do osolonego wrzątku, dodać cukier. W zależności od grubości gotować od 15 do 20 minut.

3.

Masło stopić na wolnym ogniu, nie zagotować i nie przypalić. Lekko przestudzić.

4.

Żółtka umieścić w misce, wlać 3 łyżki wody /może być wino/. Ustawić miskę nad parą i ubijać na puszystą masę. Zdjąć miskę z nad pary i bardzo wolno wlewać masło cały czas ubijając.

5.

Na koniec sos przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny

Przepis dodano 22 czerwca 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane