Zaloguj się żeby móc ocenić.
marysia
Szparagi w sosie holenderskim
-
Porcje:
2
-
-
Czas całkowity:
1 godzina
-
Składniki:
- 500 g szparagi białe
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 żółtka
- 100 g masła
- 1/2 cytryny
- do smaku biały pieprz
Wykonanie:
1.
Szparagi obrać zaczynając tuż pod główką. Następnie odciąć zdrewniałe końce.
2.
Szparagi włożyć do osolonego wrzątku, dodać cukier. W zależności od grubości gotować od 15 do 20 minut.
3.
Masło stopić na wolnym ogniu, nie zagotować i nie przypalić. Lekko przestudzić.
4.
Żółtka umieścić w misce, wlać 3 łyżki wody /może być wino/. Ustawić miskę nad parą i ubijać na puszystą masę. Zdjąć miskę z nad pary i bardzo wolno wlewać masło cały czas ubijając.
5.
Na koniec sos przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny
Przepis dodano 22 czerwca 2011
Skomentuj pierwszy!