Ostatnio oglądane

F_6_1308498532.jpg

marysia

Zupa jarzynowa - wiosenna

Zupa jarzynowa z warzyw na początku lata jest przepyszna. Późną jesienią i zimą taką zupę możemy ugotować tylko z mrożonek a to już nie jest ten smak i zapach.

Zupa jarzynowa - wiosenna
Autor zdjęcia: marysia

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      zupa

    • Kuchnia:

      polska

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      50 minut

Składniki:

  • 200 g fasolki szparagowej
  • 300 g kalafiora
  • 150 g marchewki
  • 200 g ziemniaków
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka oleju
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz

Wykonanie:

1.

Warzywa umyć, oczyścić, rozdrobnić. Marchew pokrajać na plasterki, kalafior podzielić na różyczki, ziemniaki obrać i pokrajać na kawałki, fasolkę po obraniu pokroić w ukośne paski.

2.

Wszystkie warzywa wrzucić do gotującego się bulionu. Gotować ok. 40 minut. Dodać przecier.

3.

Tłuszcz rozpuścić na patelni, dodać mąkę, chwilę razem smażyć, wlewać bardzo powoli szklankę zimnej wody. Zasmażkę dodać do zupy, wszystko razem chwilę gotować.

4.

Doprawić solą i pieprzem, wsypać posiekaną pietruszkę.

Dodatkowe uwagi:

Jeżeli nie chcemy robić zasmażki zupę możemy również zagęścić łyżką mąki rozmieszaną ze 100 ml śmietany.

Przepis dodano 28 czerwca 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane