Zaloguj się żeby móc ocenić.
goszka
Stir fry z kurczaka w sosie piri piri
-
Porcje:
2
-
-
Czas całkowity:
20 minut
-
Czas smażenia:
15 minut
-
Składniki:
- 350 g filetów z kurczaka (2 porcje)
- 2 ząbki czosnku
- kilka łyżek sosu ostrego peri peri (np Nando)
- 4 łyżki sosu sojowego
- 300 g warzyw do stir fry (do smażenia w woku)
- 2 łyżki oleju
- 0.5 łyżeczki mielonego imbiru (w proszku)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku (w proszku)
Wykonanie:
1.
Mięso umyj, wysusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę. Posyp mielonym imbirem i mielonym czosnkiem, obsyp mąką ziemniaczaną i polej 2 łyżkami sosu sojowego. Dokładnie wymieszaj. Możesz wstawić do lodówki na pół godziny. Usmaż na bardzo mocno rozgrzanym oleju na dużej patelni lub na woku.
2.
Czosnek drobno posiekaj i dodaj do usmażonego kurczaka. Smaż 1 minutę często mieszając.
3.
Jeśli używasz mrożonych warzyw stir fry, to najpierw wyjmij mięso, wrzuć warzywa, a dopiero po ich rozmrożeniu wrzuć mięso z powrotem. Jeśli używasz świeżych warzyw, to teraz je dodaj. Dodaj sos sojowy oraz sos piri piri i dokładnie wymieszaj. Smaż około 2 minut (lub tyle ile doradza opakowanie warzyw). Bardzo ważne, żeby warzyw nie smażyć zbyt długo, bo mają być lekko twarde i chrupkie. Natychmiast podawaj.
Dodatkowe uwagi:
Do potrawy podawać:
Przepis dodano 17 sierpnia 2011
Skomentuj pierwszy!