Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Stir fry z kurczaka w sosie piri piri

Bardzo szybki i prosty stir fry z piersi kurczaka w ostrym sosie piri piri. Używam gotowej mieszanki warzyw oraz gotowego sosu.

Stir fry z kurczaka w sosie piri piri
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Kuchnia:

      azjatycka

    • Czas całkowity:

      20 minut

    • Czas smażenia:

      15 minut

Składniki:

  • 350 g filetów z kurczaka (2 porcje)
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka łyżek sosu ostrego peri peri (np Nando)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 300 g warzyw do stir fry (do smażenia w woku)
  • 2 łyżki oleju
  • 0.5 łyżeczki mielonego imbiru (w proszku)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku (w proszku)

Wykonanie:

1.

Mięso umyj, wysusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę. Posyp mielonym imbirem i mielonym czosnkiem, obsyp mąką ziemniaczaną i polej 2 łyżkami sosu sojowego. Dokładnie wymieszaj. Możesz wstawić do lodówki na pół godziny. Usmaż na bardzo mocno rozgrzanym oleju na dużej patelni lub na woku.

2.

Czosnek drobno posiekaj i dodaj do usmażonego kurczaka. Smaż 1 minutę często mieszając.

3.

Jeśli używasz mrożonych warzyw stir fry, to najpierw wyjmij mięso, wrzuć warzywa, a dopiero po ich rozmrożeniu wrzuć mięso z powrotem. Jeśli używasz świeżych warzyw, to teraz je dodaj. Dodaj sos sojowy oraz sos piri piri i dokładnie wymieszaj. Smaż około 2 minut (lub tyle ile doradza opakowanie warzyw). Bardzo ważne, żeby warzyw nie smażyć zbyt długo, bo mają być lekko twarde i chrupkie. Natychmiast podawaj.

Dodatkowe uwagi:

Zamiast sosu ostrego piri piri można spróbować też z sosem owocowo-ostrym do mięs.

Do potrawy podawać:

jeść z ryżem lub makaronem do stir fry

Przepis dodano 17 sierpnia 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane