Zaloguj się żeby móc ocenić.
goszka
Sernik z malinami
-
Porcje:
8
-
-
Czas całkowity:
1 godzina 30 minut
-
Czas przygotowywania składników:
20 minut
-
Czas pieczenia:
1 godzina 5 minut
-
-
Dodatkowe narzędzia:
tortownica o średnicy 24cm
Składniki:
- 10 herbatników digestive (lub dowolne kruche herbatniki)
- 400 g malin
- 70 g masła
- 600 g serka kremowego (typu Philadelphia)
- 2 łyżki mąki
- 175 g cukru caster
- trochę ekstraktu wanilii
- 2 jajka
- 1 żółtko jajka
- 150 ml kwaśnej śmietany
- 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
1.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
2.
Masło roztopić. Herbatniki rozdrobnić na miał. Najprościej w malakserze, ale można też rozbić je tłuczkiem lub wałkiem do ciast w woreczku foliowym. Wymieszać masło z herbatnikami. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć całą masę, równo rozłożyć i wyrównać powierzchnię. Piec 5 minut, a następnie odstawić do wystygnięcia.
3.
Przygotować masę serową. Do wiekszego naczynia wrzucić wszystkie pozostałe składniki, za wyjątkiem malin i cukru pudru. Miksować najpierw na małych obrotach, żeby składniki sie wymieszały, a następnie kilka minut na wysokich obrotach, aż pojawi się dużo bębelków powietrza i masa będzie puchowa. Powstała masa jest dość płynna. Do masy dodać połowę malin i delikatnie wymieszać łyżką.
4.
Masę serową wylać do tortownicy. Piec około godziny w 180 stopniach C. W przeciwieństwie do sernika na twarogu, ten sernik jest bardziej mokry i jest gotowy, gdy środek ciasta jeszcze wygląda galaretkowato. Gdy sernik jest gotowy, wyłączyć piekarnik, a sernik zostawić na 10-15 minut wewnątrz piekarnika.
5.
Połowę z pozostałych malin odłożyć do dekoracji, a z reszty przygotować polewę malinową. W małym garnuszku podgrzać cukier puder i maliny. Podgrzewać aż maliny rozpadną się. Sos przepuścić przez sito, żeby pozbyć się pestek.
6.
Na sernik nałożyć maliny do dekoracji oraz polać sosem malinowym.
Dodatkowe uwagi:
Przepis dodano 17 sierpnia 2011
Komentarze (4)