Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Sernik z malinami

Bardzo prosty do wykonania, a bardzo smaczny sernik w stylu amerykańskim. Zamiast twarogu używa się serka kremowego, a spód powstaje nie z kruchego ciasta, a z herbatników. Szczególnie polecam ten przepis początkującym kucharzom, którzy mają ochotę na dobry serniczek.

Sernik z malinami
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    8

    • Posiłek:

      wypieki

    • Kuchnia:

      amerykańska

    • Okazja:

      przyjęcia i imprezy

    • Czas całkowity:

      1 godzina 30 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      20 minut

    • Czas pieczenia:

      1 godzina 5 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    tortownica o średnicy 24cm

Składniki:

  • 10 herbatników digestive (lub dowolne kruche herbatniki)
  • 400 g malin
  • 70 g masła
  • 600 g serka kremowego (typu Philadelphia)
  • 2 łyżki mąki
  • 175 g cukru caster
  • trochę ekstraktu wanilii
  • 2 jajka
  • 1 żółtko jajka
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru

Wykonanie:

1.

Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.

2.

Masło roztopić. Herbatniki rozdrobnić na miał. Najprościej w malakserze, ale można też rozbić je tłuczkiem lub wałkiem do ciast w woreczku foliowym. Wymieszać masło z herbatnikami. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć całą masę, równo rozłożyć i wyrównać powierzchnię. Piec 5 minut, a następnie odstawić do wystygnięcia.

3.

Przygotować masę serową. Do wiekszego naczynia wrzucić wszystkie pozostałe składniki, za wyjątkiem malin i cukru pudru. Miksować najpierw na małych obrotach, żeby składniki sie wymieszały, a następnie kilka minut na wysokich obrotach, aż pojawi się dużo bębelków powietrza i masa będzie puchowa. Powstała masa jest dość płynna. Do masy dodać połowę malin i delikatnie wymieszać łyżką.

4.

Masę serową wylać do tortownicy. Piec około godziny w 180 stopniach C. W przeciwieństwie do sernika na twarogu, ten sernik jest bardziej mokry i jest gotowy, gdy środek ciasta jeszcze wygląda galaretkowato. Gdy sernik jest gotowy, wyłączyć piekarnik, a sernik zostawić na 10-15 minut wewnątrz piekarnika.

5.

Połowę z pozostałych malin odłożyć do dekoracji, a z reszty przygotować polewę malinową. W małym garnuszku podgrzać cukier puder i maliny. Podgrzewać aż maliny rozpadną się. Sos przepuścić przez sito, żeby pozbyć się pestek.

6.

Na sernik nałożyć maliny do dekoracji oraz polać sosem malinowym.

Dodatkowe uwagi:

Żeby sernik nie popękał za bardzo, wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej.

Przepis dodano 17 sierpnia 2011

Komentarze (4)

marysia 19 sierpnia 2011 11:01 #1 reply report
Ale pycha, z jakiej to okazji taki wspaniały sernik. Mogę się wprosić?
goszka 19 sierpnia 2011 11:07 #2 reply report
Serniczek upieczony specjalnie na czwartą rocznicę :) Zapraszam, o dziwo jeszcze troszeczkę zostało :)
marysia 19 sierpnia 2011 15:36 #3 reply report
Gratulacje w związku z rocznicą :)
Iwona 27 sierpnia 2011 09:52 #4 reply report
Również serdeczne gratulacje! A serniczek wygląda tak apetycznie...

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane