Zaloguj się żeby móc ocenić.
karina
Figi na ciepło
-
Porcje:
2
-
-
Czas całkowity:
30 minut
-
Czas pieczenia:
15 minut
-
Składniki:
- 4 świeże figi
- 2 łyżki płynnego miodu
- kilka łyżek jogurtu greckiego (opcjonalnie)
- 2 laski cynamonu (małe)
- szczypta cynamonu
- 4 łyżki słodkiej sherry
Wykonanie:
1.
Nagrzej piekarnik do 190 stopni C.
2.
Wymieszaj miód, sherry i cynamon.
3.
Figi przekrój na ćwiartki, ale tak żeby się nie rozłączyły. Włóż do niewielkiego naczynia żaroodpornego. Polej zalewą miodową. Pomiędzy figami rozłóż laski cynamonu. Piecz około 15 minut.
4.
Figi podawaj na ciepło, polane całym syropem i z dodatkiem gęstego jogurtu.
Przepis dodano 12 września 2011
Skomentuj pierwszy!