Ostatnio oglądane

AC_1322235426.jpg

karina

Figi na ciepło

Prosty pomysł na zapiekane figi w polewie miodowej z cynamonem.

Figi na ciepło
Autor zdjęcia: karina

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      deser

    • Czas całkowity:

      30 minut

    • Czas pieczenia:

      15 minut

Składniki:

  • 4 świeże figi
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • kilka łyżek jogurtu greckiego (opcjonalnie)
  • 2 laski cynamonu (małe)
  • szczypta cynamonu
  • 4 łyżki słodkiej sherry

Wykonanie:

1.

Nagrzej piekarnik do 190 stopni C.

2.

Wymieszaj miód, sherry i cynamon.

3.

Figi przekrój na ćwiartki, ale tak żeby się nie rozłączyły. Włóż do niewielkiego naczynia żaroodpornego. Polej zalewą miodową. Pomiędzy figami rozłóż laski cynamonu. Piecz około 15 minut.

4.

Figi podawaj na ciepło, polane całym syropem i z dodatkiem gęstego jogurtu.

Przepis dodano 12 września 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane