Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Lasagne z kabaczkiem

Lasagne z kabaczkiem w sosie pomidorowym.

Lasagne z kabaczkiem
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      obiad

    • Dieta:

      wegetariańska

    • Czas całkowity:

      1 godzina

    • Czas przygotowywania składników:

      20 minut

    • Czas pieczenia:

      40 minut

Składniki:

  • 200 g makaronu lasagne
  • 900 g kabaczka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 350 g sosu pomidorowego do makaronu (słoiczek ulubionego gotowego sosu)
  • 250 g sera ricotta
  • 100 g żółtego sera
  • 1 łyżka oleju
  • do smaku sól i pieprz

Wykonanie:

1.

Kabaczki umyj, odetnij końcówki, zetrzyj na tarce na plasterki. Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj.

2.

Cebulę usmaż na oleju. Gdy zrobi się miękka dodaj czosnek oraz kabaczek. Najprawdopodobniej cały kabaczek nie wejdzie na raz na patelnię i wtedy najpierw wrzuć połowę kabaczka. Smaż około 5 minut, aż trochę zmięknie. Ale nie dopuść, żeby był kompletnie miękki. Przerzuć do większego naczynia. Podobnie usmaż drugą partię kabaczka.

3.

W jednym naczyniu wymieszaj cały usmażony kabaczek z cebulą. Dodaj do niego 2/3 ricotty oraz 2/3 startego żółtego sera i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem według upodobania.

4.

Sprawdź ile potrzebujesz płatów makaronu do wyłożenia jednej warstwy swojego naczynia żarodpornego (ja użyłam naczynia 25cm x 35 cm i potrzebowałam 6 płatów na warstwę). Będziesz potrzebować 3 razy tyle płatów makaronu. Ugotuj płaty makaronu ale tylko przez połowę czasu zalecanego na opakowaniu. Ten etap nie jest konieczny, ale dzięki temu masz większe szanse na to, żeby górna warstwa lasagne nie wyszła skamieniała.

5.

W naczyniu żaroodpornym na dno wyłożyć najpierw kilka łyżek sosu pomidorowego. Na to warstwę makaronu, potem 1/3 pozostałego sosu pomidorowego, a na to 1/2 kabaczka. Potem znowu makaron, 1/3 sosu i cały pozostały kabaczek. Na to ostatnią warstwę makaronu i resztę sosu pomidorowego. Posyp pozostałym startym serem i ricottą.

6.

Piecz w 200 stopniach C przez 30-40 minut.

Przepis dodano 11 kwietnia 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane