Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Burger z indyka po śródziemnomorsku

Zdrowsza wersja hamburgera: mięso indyka zamiast wołowiny i oliwka z oliwek zamiast oleju. Sałatka pomidorowa z dużą ilością kaparów i bazylii jest po prostu rewelacyjna. Podaj na lunch. Jeśli dodasz do tego frytki lub pieczone ziemniaki, będzie dobre na obiad.

Burger z indyka po śródziemnomorsku
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      lunch

    • Czas całkowity:

      30 minut

Składniki:

  • 250 g mielonego mięsa indyka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • 15 g kaparów
  • 7 g bazylii
  • 2 bułki ciabatta
  • 30 g czarnych oliwek
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz

Wykonanie:

1.

Pomidory pokrój w kostkę. Bazylię posiekaj. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Oliwki pokrój w małą kostkę. Czosnek rozgnieć.

2.

Połowę cebuli, pomidory, czosnek, oliwki i kapary wymieszaj z 2 łyżkami oliwy. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na bok.

3.

Do mięsa dodaj drugą połowę cebuli. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Z 250g mięsa uformuj dwa dość duże i podobnej wielkości kotlety, o grubości maksymalnie około 1.5 cm.

4.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Kotlety smaż na średnim ogniu przez około 10 minut, czasami przewracając. Czasami przygnieć kotlety packą, żeby pozostały cienkie.

5.

Jeśli masz możliwość, ciabattę podgrzej w piekarniku lub pod grillem. Przekrój i do środka włóż kotlet i sałatę. Jeśli Twoja ciabatta jest długa, to możesz pokroić na mniejsze porcje, żeby wygodniej się jadło.

Dodatkowe uwagi:

Można do tego podać frytki lub upieczone młode ziemniaczki.

Przepis dodano 8 października 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane