Zaloguj się żeby móc ocenić.
goszka
Burger z indyka po śródziemnomorsku
-
Porcje:
2
-
-
Czas całkowity:
30 minut
-
Składniki:
- 250 g mielonego mięsa indyka
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 pomidory
- 15 g kaparów
- 7 g bazylii
- 2 bułki ciabatta
- 30 g czarnych oliwek
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- do smaku sól
- do smaku pieprz
Wykonanie:
1.
Pomidory pokrój w kostkę. Bazylię posiekaj. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Oliwki pokrój w małą kostkę. Czosnek rozgnieć.
2.
Połowę cebuli, pomidory, czosnek, oliwki i kapary wymieszaj z 2 łyżkami oliwy. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na bok.
3.
Do mięsa dodaj drugą połowę cebuli. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Z 250g mięsa uformuj dwa dość duże i podobnej wielkości kotlety, o grubości maksymalnie około 1.5 cm.
4.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Kotlety smaż na średnim ogniu przez około 10 minut, czasami przewracając. Czasami przygnieć kotlety packą, żeby pozostały cienkie.
5.
Jeśli masz możliwość, ciabattę podgrzej w piekarniku lub pod grillem. Przekrój i do środka włóż kotlet i sałatę. Jeśli Twoja ciabatta jest długa, to możesz pokroić na mniejsze porcje, żeby wygodniej się jadło.
Dodatkowe uwagi:
Przepis dodano 8 października 2013
Skomentuj pierwszy!