Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Smażony łosoś z cukinią i frytkami ze słodkich ziemniaków z sosem chilli

Rybę i warzywa usmaż praktycznie bez żadnych przypraw. Ale podaj w towarzystwie dobrego sosu, który połączy wszystkie składniki. Prosta i pyszna kombinacja. Jeśli chcesz, żeby danie było kaloryczne, to wszystko smaż w tłuszczu. Ale jeśli chcesz zrobić to danie super zdrowe, to rybę i cukinię grilluj niemal bez tłuszczu, a ziemniaki upiecz w piekarniku.

Smażony łosoś z cukinią i frytkami ze słodkich ziemniaków z sosem chilli
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      obiad

    • Czas całkowity:

      40 minut

Składniki:

  • 2 filety łososia
  • 1 cukinia
  • 350 g słodkich ziemniaków
  • kilka łyżek oliwy
  • 1-2 łyżeczki pasty chilli
  • 150 ml kwaśnej śmietany (lub jogurtu)
  • 0.5 l oleju do smażenia (opcjonalnie)

Wykonanie:

1.

Ziemniaki umyj dokładnie, nie obieraj. Zagotuj garnek z wodą i gotuj ziemniaki przez 8 minut. Zlej wodę. Gdy ziemniaki ostygną przekrój je na pół, a następnie pokrój jak na frytki.

2.

Przygotuj sos: do gęstej śmietany lub jogurtu dodaj 1-2 łyżeczki ulubionej pasty chilli (ilość ostrego dopasuj do własnych preferencji). Dopraw solą i pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. W zależności od sosu chilli i od ulubionych smaków możesz też dodać rozgnieciony mały ząbek czosnku lub drobno posiekane kilka listków mięty.

3.

Łososia usmaż na oliwie lub na maśle.

4.

Cukinię umyj i pokrój na skośne plasterki. Wymieszaj z odrobiną oliwy. Rozgrzej grillowaną patelnię i usmaż na niej cukinię.

5.

Rozgrzej garnek z olejem do smażenia i usmaż słodkie ziemniaki. Ponieważ są już ugotowane, będą potrzebować zaledwie kilku minut. Smaż do czasu aż ziemniaki dopiero co zaczną robić się ciemno brązowe, niemal czarne. Wyjmij z tłuszczu i przenieś na ręcznik papierowy, żeby odciekły z tłuszczu.

6.

Warzywa i łososia nałóż na talerz. Osobno podaj dip z chilli.

Dodatkowe uwagi:

Frytki z ziemniaków możesz upiec w piekarniku zamiast smażyć na oleju. Wtedy piecz w temperaturze 220 stopni przez około 10 minut, do czasu aż się zaczną brązowić.

Przepis dodano 18 października 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane