Zaloguj się żeby móc ocenić.
goszka
Smażony łosoś z cukinią i frytkami ze słodkich ziemniaków z sosem chilli
-
Porcje:
2
-
-
Czas całkowity:
40 minut
-
Składniki:
- 2 filety łososia
- 1 cukinia
- 350 g słodkich ziemniaków
- kilka łyżek oliwy
- 1-2 łyżeczki pasty chilli
- 150 ml kwaśnej śmietany (lub jogurtu)
- 0.5 l oleju do smażenia (opcjonalnie)
Wykonanie:
1.
Ziemniaki umyj dokładnie, nie obieraj. Zagotuj garnek z wodą i gotuj ziemniaki przez 8 minut. Zlej wodę. Gdy ziemniaki ostygną przekrój je na pół, a następnie pokrój jak na frytki.
2.
Przygotuj sos: do gęstej śmietany lub jogurtu dodaj 1-2 łyżeczki ulubionej pasty chilli (ilość ostrego dopasuj do własnych preferencji). Dopraw solą i pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. W zależności od sosu chilli i od ulubionych smaków możesz też dodać rozgnieciony mały ząbek czosnku lub drobno posiekane kilka listków mięty.
3.
Łososia usmaż na oliwie lub na maśle.
4.
Cukinię umyj i pokrój na skośne plasterki. Wymieszaj z odrobiną oliwy. Rozgrzej grillowaną patelnię i usmaż na niej cukinię.
5.
Rozgrzej garnek z olejem do smażenia i usmaż słodkie ziemniaki. Ponieważ są już ugotowane, będą potrzebować zaledwie kilku minut. Smaż do czasu aż ziemniaki dopiero co zaczną robić się ciemno brązowe, niemal czarne. Wyjmij z tłuszczu i przenieś na ręcznik papierowy, żeby odciekły z tłuszczu.
6.
Warzywa i łososia nałóż na talerz. Osobno podaj dip z chilli.
Dodatkowe uwagi:
Przepis dodano 18 października 2013
Skomentuj pierwszy!