Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Wiosenne spaghetti ze szparagami

Lekkie, ale pożywne spaghetti w wersji ze szparagami w maślanym sosie. Nadszedł sezon na szparagi - białe, fioletowe, zielone. Są przepyszne pod warunkiem, że świeże.

Wiosenne spaghetti ze szparagami
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      europejska

    • Okazja:

      obiad rodzinny

    • Czas całkowity:

      30 minut

Składniki:

  • 0,5 kg białych szparagów (świeżych)
  • 300 g makaronu spaghetti
  • 100 g szynki gotowanej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 50 g rukoli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • do smaku sól i pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 kostka bulionowa
  • 1 łyżka parmezanu

Wykonanie:

1.

Szparagi obierz, odetnij końcówki i wrzucaj do gotującej się, lekko osolonej i ocukrzonej wody. Gotuj 10-15 minut do momentu, aż będą lekko miękkie. Wyciągnij łyżką cedzakową lub widelcem. Wody nie wylewaj.

2.

W wodzie po szparagach rozpuść 1 kostkę bulionową, następnie wrzuć makaron i ugotuj al dente.

3.

Na dużą patelnię wlej oliwę i posiekany drobno czosnek. Podsmaż ok 2 minuty. Szynkę pokrój w duże kwadraty, szparagi w 4-5 cm kawałki, dorzuć do czosnku i smaż jeszcze chwilkę.

4.

Na patelnię (do reszty składników) wlej wino i odparuj - ok. 3 minut, dorzuć masło, starty parmezan i przemieszaj całość. Wrzuć do tego makaron i chwilę podgrzewaj.

5.

Rukolę dodajemy do makaronu przed serwowaniem.

Do potrawy podawać:

Z bialym wytrawnym winem

Przepis dodano 16 kwietnia 2011

Komentarze (2)

turbo_kucharz 3 maja 2011 19:55 #1 reply report
Świetne Ifka, piona i ulubione!
karina 4 maja 2011 12:12 #2 reply report
Pycha makaron! Musiałam wprowadzić drobną modyfikację. Nie miałam wina, więc do rozrzedzenia sosu użyłam wywaru z makaronu i smakowało wyśmienicie. Proszę o więcej takich przepisów :)

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane