Zaloguj się żeby móc ocenić.
goszka
Tofu po japońsku z warzywami i ryżem
-
Porcje:
2
-
-
Czas całkowity:
40 minut
-
Składniki:
- 200 g twardego tofu
- 1 oberżyna
- 1 papryka
- 4 łyżki sezamu
- 3 łyżki brązowego miso
- 2.5 łyżki sake
- 2.5 łyżki mirin
- 1.5 łyżeczki sosu sojowego
- szczypta pieprzu syczuańskiego (lub mielonego chili)
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 szczypiory
- 1 czerwone chili
- 1 jajko
- kilka łyżek skrobi
- 1 szklanka ryżu
Wykonanie:
1.
Ugotować ryż i trzymać w cieple.
2.
Przygotować sos: wymieszać pastę miso, sake, mirin, sos sojowy i szczyptę zmielonego pieprzu syczuańskiego. Oberżynę pokroić w kostkę, a paprykę pokroić a plasterki.
3.
Tofu osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę o boku około 2cm.
4.
Przygotować dwa talerzyki na panierkę. W jednym widelcem rozbełtać jajko. W drugim wymieszać 3 łyżki skrobi (mąka ziemniaczana lub kukurydziana; może też być zwykła mąka) z 4 łyżkami nasion sezamu oraz szczyptą soli i pieprzu.
5.
Kawałki tofu obtaczać w jajku, a następnie w sezamie.
6.
Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Smażyć tofu przez kilka minut, do zabrązowienia sezamu z każdej strony. Tofu ściągnąć z patelni.
7.
Na tą samą patelnię wrzucić oberżynę i smażyć aż się zabrązowi i trochę zmięknie. Dodać paprykę i smażyć kilka minut na mocnym ogniu, aż się zabrązowi z kilku stron.
8.
Na patelnię wrzucić usmażone tofu oraz przygotowany wcześniej sos. Wymieszać i chwilę razem podgrzewać.
9.
Na talerze nakładać ryż, obok warzywa z tofu. Posypać posiekanym szczypiorkiem oraz posiekanym chili.
Dodatkowe uwagi:
Przepis dodano 26 stycznia 2015
Skomentuj pierwszy!