Ostatnio oglądane

Plan bożonarodzeniowy

Jednym z bardzo korzystnych aspektów świąt Bożego Narodzenia jest to, że wiele potraw można, a nawet trzeba przygotować na kilka dni i tygodni przed świętami. I przy sprytnym wybraniu potraw można tak ułożyć menu na święta, żeby po usmażeniu świątecznej ryby nie stresować się już absolutnie niczym w kuchni. Mój plan jest taki. Na tydzień przed świętami piekę pierncziki polskie i niemieckie. W wolnym dniu przygotowywuję też uszka do barszczu i różne pierogi. Surowe zamrażam partiami tak, żeby się nie dotykały, a potem przenoszę do woreczków; i zamrożone wrzucam do wrzątku, gdy są potrzebne. Czerwona kapusta lub kapusta z grzybami świetnie nadają się do mrożenia, więc też gotuję do miesiąca przed świętami. Ciasta, które wybieram, to takie, które są z czasem lepsze, więc sernik czy tarta orzechowa. I piekę je na dzień przed Wigilią. Na pięć dni przed Wigilią zaczynam marynowanie szynki i gotuję ją w Wigilię lub dzień przed. Na odświętny obiad w pierwsze święto planuję kaczkę z ananasem. Zaczynam ją marynować dwa dni wcześniej i potem tylko wrzucam pod grilla.

Szynka gotowana

Najlepsza, bardzo aromatyczna szynka. Podaje sie ją na zimno do kanapek. Jest bardzo niepowtarzalna i bardzo zdrowa, nienafaszerowana żadną chemią.

porcje: 10, 4 dni, śniadanie, polska, zdrowa

Dodaj do listy zakupów

Zobacz przepis

Pierniki wigilijne

Łatwe i w miarę pewne pierniczki wigilijne.

porcje: 20, 30 minut, deser, polska, Boże Narodzenie

Dodaj do listy zakupów

Zobacz przepis

Vanillekipferl

Waniliowe półksiężyce, tradycyjne niemieckie wypieki świąteczne.

porcje: 40, 30 minut, wypieki, niemiecka, Boże Narodzenie

Dodaj do listy zakupów

Zobacz przepis

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Fajne wykorzystanie kaszy, bardzo proste i zdrowe. Te pierogi najbardziej nam smakowały ze smażoną cebulką, ale można też podać do nich skwarki i kwaśną śmietanę.

porcje: 30, 1 godzina 30 minut, obiad, polska, obiad rodzinny, zdrowa

Dodaj do listy zakupów

Zobacz przepis

Pierogi ruskie

Są jednym z kilku rodzajów pierogów, które robię jednego dnia i zamrażam w woreczkach po 10 szt. Wyjmuje kiedy muszę podać posiłek w 15 minut.

porcje: 120, 4 godziny, obiad, polska, wegetariańska

Dodaj do listy zakupów

Zobacz przepis

Czerwona kapusta z żurawiną

Słodko-kwaśna czerwona kapusta to świetny dodatek do świątecznego obiadu.

porcje: 8, 1 godzina 10 minut, część obiadu - warzywo, brytyjska

Dodaj do listy zakupów

Zobacz przepis

Uszka z grzybami

Przepis na uszka do " barszczu czerwonego z uszkami".

porcje: 4, 2 godziny, zupa, polska, Boże Narodzenie

Dodaj do listy zakupów

Zobacz przepis

Znaleziono 17 przepisów - strona 1/3

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane