Ostatnio oglądane
Plan bożonarodzeniowy
Jednym z bardzo korzystnych aspektów świąt Bożego Narodzenia jest to, że wiele potraw można, a nawet trzeba przygotować na kilka dni i tygodni przed świętami. I przy sprytnym wybraniu potraw można tak ułożyć menu na święta, żeby po usmażeniu świątecznej ryby nie stresować się już absolutnie niczym w kuchni. Mój plan jest taki. Na tydzień przed świętami piekę pierncziki polskie i niemieckie. W wolnym dniu przygotowywuję też uszka do barszczu i różne pierogi. Surowe zamrażam partiami tak, żeby się nie dotykały, a potem przenoszę do woreczków; i zamrożone wrzucam do wrzątku, gdy są potrzebne. Czerwona kapusta lub kapusta z grzybami świetnie nadają się do mrożenia, więc też gotuję do miesiąca przed świętami. Ciasta, które wybieram, to takie, które są z czasem lepsze, więc sernik czy tarta orzechowa. I piekę je na dzień przed Wigilią. Na pięć dni przed Wigilią zaczynam marynowanie szynki i gotuję ją w Wigilię lub dzień przed. Na odświętny obiad w pierwsze święto planuję kaczkę z ananasem. Zaczynam ją marynować dwa dni wcześniej i potem tylko wrzucam pod grilla.
Szynka gotowana
Pierniki wigilijne
Vanillekipferl
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem
Filety śledziowe w zalewie octowej
Czerwona kapusta z żurawiną
Uszka z grzybami
Skomentuj pierwszy!