Ostatnio oglądane

Wypieki na Wielkanoc

Na święta nie może zabraknąć dobrych ciast. Jeśli chcesz zrobić ciasto tradycyjne, to polecam mazurek lukrowy lub kajmakowy. Oba super słodkie :) Szczególnie polecam też tartę z orzechami lub ciasto czekoladowe. Nie tylko są pyszne, można je przygotować dzień-dwa przed podaniem, ale też nie trzeba ich przechowywać w przepełnionej na święta lodówce. Jeśli jednak masz trochę wolnego chłodnego miejsca, to zrób sernik nowojorski lub kostkę alpejską.

Mazurek kajmakowy tradycyjny

Tradycyjny mazurek kajmakowy, zrobiony od podstaw, bez żadnych oszustw i puszek. Przygotowanie masy kajmakowej wymaga trochę pracy, ale warto dowiedzieć się jak smakuje prawdziwa masa kajmakowa i przynajmniej raz w życiu utrzeć krem ...

porcje: 10, 2 godziny, wypieki, polska, Wielkanoc

Dodaj do listy zakupów

Zobacz przepis

Mazurek lukrowy wg Ćwierczakiewiczowej (1909r.)

Lucyna Ćwierczakiewiczowa (1826-26 II 1901) była popularną postacią dziewiętnastowiecznej Warszawy, bohaterką licznych opowiadań i anegdot. Dzięki niespotykanym w warunkach polskich nakładom, Ćwierczakiewiczowa należała do ...

porcje: 10, od 2 do 3 godzin, wypieki, polska, Wielkanoc

Dodaj do listy zakupów

Zobacz przepis

Mazurek kajmakowy prosty

Prosty przepis na mazurek kajmakowy. Spód wykonać z łatwego przepisu na ciasto kruche. Po upieczeniu wylać masę kajmakową z puszki. Ozdobić płatkami migdałów i posypać odrobną zmielonych migdałów.

porcje: 10, 2 godziny, wypieki, polska, Wielkanoc

Dodaj do listy zakupów

Zobacz przepis

Wielkanocne zajączki

Kruche zajączki wykonane prawie samodzielnie przez 3 -letniego maluszka, smakują wybornie.

porcje: 4, 35 minut, wypieki, gotowanie z dziećmi

Dodaj do listy zakupów

Zobacz przepis

Tarta z orzechami włoskimi

Ta niepozornie wyglądająca tarta jest najlepszym ciastkiem jakie jadłam w przeciągu wielu wielu miesięcy. Każdego bardzo zachęcam do spróbowania.

porcje: 12, 1 godzina, wypieki

Dodaj do listy zakupów

Zobacz przepis

Sernik z masłem orzechowym

Sernik na kruchym, herbatnikowym spodzie, bez pieczenia. Bardzo kremowy i orzechowy.

porcje: 1, 4 godziny, deser, europejska, urodziny

Dodaj do listy zakupów

Zobacz przepis

Tarta krówkowa z orzechami laskowymi i czekoladowym ganache

Co tu dużo pisać...po prostu pycha! Wszystkie ulubione smaki w jednym. Jest krówka, są orzechy, jest gęsty ganache o smaku mlecznej czekolady i cieniutka, ale bardzo krucha warstwa ciasta.

porcje: 10, 2 godziny, wypieki, polska, przyjęcia i imprezy

Dodaj do listy zakupów

Zobacz przepis

Znaleziono 27 przepisów - strona 1/4

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane