Ostatnio oglądane

F_9_1301249333.jpg

Piotr

Pikantny indyk z miodem, gruszkami i tymiankiem

Kolejny z serii prostych przepisów dla faceta lub leniwej baby.

Pikantny indyk z miodem, gruszkami i tymiankiem
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      obiad

    • Czas całkowity:

      25 minut

Składniki:

  • 500 g piersi z indyka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1 gruszka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 1 łyżeczka tymianku

Wykonanie:

1.

Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

2.

Pierś z indyka dokładnie płuczemy, kroimy na cienkie plastry, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Obtaczamy w mące.

3.

Cebulę kroimy na krążki, delikatnie podsmażamy na oliwie. Dodajemy miód, musztardę, tymianek i ocet.

4.

Zwiększamy ogień, dodajemy indyka, smażymy.

5.

Zmniejszamy ogień, dodajemy gruszkę pokrojoną w 1 cm kostkę. Dusimy 10 minut (można podlać wrzątkiem). Podajemy z kaszą.

Przepis dodano 21 marca 2015

Komentarze (1)

goszka 2 kwietnia 2015 16:41 #1 reply report
Pycha!

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane