Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Udka kurczaka po malajsku

Prosta, orientalna marynata do udek z kurczaka, robiona ze składników obecnych w szafce każdego wielbiciela kuchni azjatyckiej.

Udka kurczaka po malajsku
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Kuchnia:

      malezyjska

    • Czas całkowity:

      1 godzina 30 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      10 minut

    • Czas marynowania:

      30 minut

    • Czas pieczenia:

      40 minut

Składniki:

  • 1 kg udek kurczaka (lub podudzi)
  • 1 kawałek świeżego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 1.5 łyżki sosu sojowego
  • 1.5 łyżki sosu ostrygowego
  • 1.5 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 0.5 łyżeczki białego pieprzu
  • szczypta soli

Wykonanie:

1.

W robocie kuchennym rozdrobnić obrany czosnek i imbir. Dodać wszystkie pozostałe przyprawy.

2.

W mięso wetrzeć marynatę. Odstawić do lodówki na minimum pół godziny do kilku godzin.

3.

Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Piec przez około 40 minut, do czasu aż mięso będzie miękkie łatwo odchodzić od kości, a skóra miejscami przyczerniona.

Do potrawy podawać:

ryż i sałatka z pak choi lub pieczywo

Źródło inspiracji:

http://rasamalaysia.com

Przepis dodano 26 maja 2015

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane