Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Zupa z jarmużu i zielonego groszku z mleczkiem kokosowym

Oryginalna w smaku zupa, łagodna i delikatna. Dobrze ukrywa jarmuż, dla tych którzy chcieliby jeść, a nie lubią.

Zupa z jarmużu i zielonego groszku z mleczkiem kokosowym
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      zupa

    • Dieta:

      wegańska

    • Czas całkowity:

      20 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    szybkowar

Składniki:

  • 200 g jarmużu
  • 400 g zielonego groszku (mrożony lub świeży)
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 1 cebula
  • 1-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 0.5 łyżeczki kminku
  • 400 ml mleczka kokosowego (z puszki)

Wykonanie:

1.

W garnku (optymalnie w szybkowarze) zeszklić posiekaną cebulę. Dodać posiekany czosnek.

2.

Dodać kminek i smażyć 30 sekund.

3.

Dodać bulion, groszek i pokrojony jarmuż. Doprawić curry w proszku oraz pieprzem. Szybkowar zamknąć i zagotować. Gotować na poziomie 2/15psi/1 bar przez kilka sekund. Odstawić do czasu, aż ciśnienie opadnie.

4.

Zupę dokładnie zmiksować w blenderze. Na końcu powoli dolewać mleczka kokosowego.

5.

Przelać do garnka. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować i gotować jeszcze w otwartym garnku przez 1-2 minuty.

Dodatkowe uwagi:

Można przygotować w zwykłym garnku. Groszek z jarmużem gotować razem do około 5 minut, aż zmiękną.

Źródło inspiracji:

Kwestia smaku

Przepis dodano 4 sierpnia 2015

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane