Ostatnio oglądane

F_6_1308498532.jpg

marysia

Udka z kurczaka po myśliwsku

Udka o bardzo aromatycznym smaku.

Udka z kurczaka po myśliwsku
Autor zdjęcia: marysia

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Kuchnia:

      europejska

    • Okazja:

      obiad rodzinny

    • Czas całkowity:

      2 godziny

    • Czas marynowania:

      1 godzina

    • Czas pieczenia:

      1 godzina

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 cytryny
  • 1 kostka bulionowa
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • do smaku sól
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • do smaku pieprz

Wykonanie:

1.

Udka umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny. Natrzeć oregano i roztartym z solą czosnkiem.

2.

Odstawić do lodówki na godzinę.

3.

Cebulę zetrzeć na drobnej tarce.

4.

W rondlu stopić olej z masłem, wrzucić cebulę i chwilę podsmażyć.

5.

Dodać udka i obsmażyć je z obu stron.

6.

Wlać szklankę bulionu i włożyć imbir.

7.

Dusić na małym ogniu godzinę.

8.

Pod koniec dodać sól i pieprz.

Dodatkowe uwagi:

W tej potrawie udka przed marynowaniem zostały pozbawione skórki.

Przepis dodano 17 kwietnia 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane