Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Cebulniaki

Drożdżowe bułeczki z duszoną cebulą.

Cebulniaki
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    8

    • Posiłek:

      małe co nieco

    • Kuchnia:

      żydowska

    • Okazja:

      przyjęcia i imprezy

    • Dieta:

      wegetariańska

    • Czas całkowity:

      3 godziny

    • Czas przygotowywania składników:

      2 godziny 30 minut

    • Czas pieczenia:

      30 minut

    • Czas leżakowania:

      1 godzina 30 minut

Składniki:

  • 5 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka mleka (ciepłe)
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 60 g masła
  • 150 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 200 g cebuli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • do smaku sól i pieprz

Wykonanie:

1.

Farsz: Cebulę drobno posiekać. Wrzucić na patelnię, dodać olej i przyprawy. Odstawić na pół godziny, następnie powoli podgrzewać - cebula powinna zmięknąć, ale nie może się zbrązowić. Po ok. 10-15 minutach wyłączyć ogień, doprawić solą i pieprzem. (Są to 4 ostatnie składniki na liście).

2.

Masło stopić na wolnym ogniu i ostudzić.

3.

Zaczyn: (3 pierwsze produkty z listy) Drożdże pokruszyć do miseczki, zasypać cukrem. Kiedy będą płynne, dodać łyżkę mąki i mleko. Wymieszać, odstawić na 15 minut. Kiedy podwoją swoją objętość połączyć je z pozostałym mlekiem, jajkiem, solą i cukrem. Zagniatać ciasto (można mikserem) powoli wsypując mąkę, na końcu dodać masło.

4.

Powstanie gładkie, lśniące ciasto, o niezbyt luźnej konsystencji. Z ciasta uformować kulę, którą delikatnie posmarować olejem i przełożyć do miski. Przykryć folią i odstawić na 2 godziny do wyrastania.

5.

Po tym czasie z ciasta formować placuszki z wgłębieniem w środku. Posmarować delikatnie białkiem i wypełniać farszem. Odstawić do wyrastania na 30 minut, a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st C.

6.

Wstawić bułeczki i piec ok. 30 minut w temp. 200 st. C bez termoobiegu (z termoobiegiem w 180 st. C). Brzegi i spód powinny być rumiane.

Dodatkowe uwagi:

Chcąc skrócić czas rośnięcia ciasta możemy wstawić je do uprzednio nagrzanego do 40 stopni C piekarnika i pozostawić przez 1 godzinę - zamiast 2 godzin - do wyrośnięcia.

Źródło inspiracji:

pracowniawypiekow.blogspot.com

Przepis dodano 17 kwietnia 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane