Zaloguj się żeby móc ocenić.
Iwona
Cebulniaki
-
Porcje:
8
-
-
Czas całkowity:
3 godziny
-
Czas przygotowywania składników:
2 godziny 30 minut
-
Czas pieczenia:
30 minut
-
Czas leżakowania:
1 godzina 30 minut
-
Składniki:
- 5 g świeżych drożdży
- 1 łyżka mleka (ciepłe)
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 60 g masła
- 150 g mąki
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki mleka
- 200 g cebuli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka majeranku
- do smaku sól i pieprz
Wykonanie:
1.
Farsz: Cebulę drobno posiekać. Wrzucić na patelnię, dodać olej i przyprawy. Odstawić na pół godziny, następnie powoli podgrzewać - cebula powinna zmięknąć, ale nie może się zbrązowić. Po ok. 10-15 minutach wyłączyć ogień, doprawić solą i pieprzem. (Są to 4 ostatnie składniki na liście).
2.
Masło stopić na wolnym ogniu i ostudzić.
3.
Zaczyn: (3 pierwsze produkty z listy) Drożdże pokruszyć do miseczki, zasypać cukrem. Kiedy będą płynne, dodać łyżkę mąki i mleko. Wymieszać, odstawić na 15 minut. Kiedy podwoją swoją objętość połączyć je z pozostałym mlekiem, jajkiem, solą i cukrem. Zagniatać ciasto (można mikserem) powoli wsypując mąkę, na końcu dodać masło.
4.
Powstanie gładkie, lśniące ciasto, o niezbyt luźnej konsystencji. Z ciasta uformować kulę, którą delikatnie posmarować olejem i przełożyć do miski. Przykryć folią i odstawić na 2 godziny do wyrastania.
5.
Po tym czasie z ciasta formować placuszki z wgłębieniem w środku. Posmarować delikatnie białkiem i wypełniać farszem. Odstawić do wyrastania na 30 minut, a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st C.
6.
Wstawić bułeczki i piec ok. 30 minut w temp. 200 st. C bez termoobiegu (z termoobiegiem w 180 st. C). Brzegi i spód powinny być rumiane.
Dodatkowe uwagi:
Źródło inspiracji:
Przepis dodano 17 kwietnia 2011
Skomentuj pierwszy!