Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Risotto z suszonymi grzybami

Kremowe i kleiste jak przystało na włoskie risotto, ale z polskimi suszonymi grzybami.

Risotto z suszonymi grzybami
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      włoska

    • Okazja:

      obiad rodzinny

    • Dieta:

      wegetariańska

    • Czas całkowity:

      6 godzin

    • Czas gotowania:

      30 minut

    • Czas leżakowania:

      5 godzin

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cebulki dymki
  • 10 g suszonych grzybów
  • 1 l bulionu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 20 g parmezanu
  • do smaku sól i pieprz
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina

Wykonanie:

1.

Grzyby dokładnie opłukać, zamoczyć na kilka godzin, ugotować w tej samej wodzie - wywar z grzybów można wykorzystać również do bulionu, którym będziemy podlewać risotto - dzięki temu stanie się bardziej aromatyczne.

2.

Na łyżce oliwy i łyżce masła podsmażyć dymkę (bez szczypioru) i posiekany czosnek.

3.

Gdy będą lekko zeszklone dodać ryż i zalać go podgrzanym uprzednio winem i wymieszać. Jeśli wlejemy zimne wino – ryż się zahartuje i risotto się nie uda. Mieszamy na wolnym ogniu aż do całkowitego wchłonięcia.

4.

W drugim garnku powinniśmy przygotować gorący bulion, który będzie stał na przykręconym maksymalnie ogniu i dosłownie lekko „pykał”. Jeżeli chcemy wykorzystać wywar z grzybów to również on musi być gorący. Na taką porcję ryżu-200 g użyłam 800 ml bulionu i 250 ml wywaru z grzybów. Ale te proporcje mogą się zmieniać i zawsze lepiej przygotować więcej bulionu.

5.

Za pomocą łyżki wazowej wlewamy do ryżu porcję bulionu i mieszamy aż do wchłonięcia – nie należy przypalić ryżu. Następnie dolewamy kolejną łyżkę wazową bulionu. Cały proces gotowania risotto trwa ok. 25-30 minut na bardzo małym ogniu. Ryż powinien być miękki i mieć kleistą konsystencję.

6.

Grzyby pokroić i podsmażyć chwilę na łyżce oliwy, doprawić solą i pieprzem, krótko przed koncem gotowania dodać do risotta.

7.

Na koniec dokładamy łyżkę masła i starty parmezan (parę płatków pozostawić do dekoracji), mieszamy, gasimy płomień i czekamy trzy minuty aż składniki dobrze się skleją.

Dodatkowe uwagi:

Do potrawy nadają się mieszane grzyby np. borowiki, rydze, podgrzybki czy grzyby mun.

Przepis dodano 18 kwietnia 2011

Komentarze (2)

AlaCarte 19 kwietnia 2011 12:02 #1 reply report
Mmmm, ależ to wygląda apetycznie :) Ale by się zjadło :)
Iwona 19 kwietnia 2011 17:15 #2 reply report
Nie ma sprawy, mówisz i masz :-) Dzisiaj wykorzystałam resztę grzybów i wywar i ugotowałam zupę grzybową.

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane