Ostatnio oglądane

AC_1322235426.jpg

karina

Zapiekanka makaronowa

Zapiekany makaron z gotowym sosem pomidorowym i tuńczykiem w zalewie. To bardzo prosty i szybki obiad, który nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych.

Zapiekanka makaronowa
Autor zdjęcia: karina

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      obiad

    • Czas całkowity:

      40 minut

    • Czas gotowania:

      10 minut

    • Czas pieczenia:

      25 minut

Składniki:

  • 400 g makaronu rigatoni
  • 500 g sosu pomidorowego do makaronów
  • 600 g tuńczyka w zalewie (3 puszki)
  • 120 g oliwek zielonych z jalapeno (lub oliwki pimiento)
  • 100 g sera cheddar (lub innego żółtego sera)
  • do smaku sól i pieprz

Wykonanie:

1.

Nastawić piekarnik na 200 stopni C.

2.

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.

3.

W naczyniu żaroodpornym wielkości 20cm x 30cm wymieszać ze sobą wszystkie składniki, oprócz sera. Zalewy z tuńczyka i oliwek nie dodawać. Tuńczyka warto dodać na końcu, żeby przy mieszaniu za bardzo się nie rozpadł i żeby pozostało kilka większych kawałków. Można trochę posolić i popierzyć, ale najprawdopodobniej sos doda wystarczającą ilość przypraw.

4.

Posypać startym serem.

5.

Piec około 20 minut, aż ser się zabrązowi. Jeśli Ci się śpieszy, możesz piec krócej, bo składniki muszą się jedynie podgrzać.

Dodatkowe uwagi:

Jedynym ważnym czynnikiem jest wybór dobrego gotowego sosu pomidorowego. Jeśli będzie niesmaczny, to zepsuje danie. Jeśli będzie dobry, potrawa wyjdzie luksusowa.

Do potrawy podawać:

z sałatką lodową

Przepis dodano 20 kwietnia 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane