Ostatnio oglądane

F_12_1302632737.jpg

Hanka

Knedle z truskawkami

Są pyszne i bardzo je lubią dzieci

Knedle z truskawkami
Autor zdjęcia: Hanka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    20

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      polska

    • Czas całkowity:

      3 godziny

    • Czas gotowania:

      5 minut

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 kg truskawek (świeże lub mrożone)
  • 1 jajko
  • 0,5 kg mąki
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru

Wykonanie:

1.

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Trzeba to zrobić wcześniej najlepiej poprzedniego dnia.

2.

Zimne ziemniaki obrać ze skórki i przepuścić przez praskę. Lekko posolić.

3.

Dodać całe jajko i stopniowo tyle mąki by można wyrobić ciasto. Ilość mąki zależy od jakości ziemniaków.

4.

W dużym garnku zagotować wodę. Osolić.

5.

Z całego ciasta odrywać kęsy, formować kule wielkości piłki ping-pongowej, następnie rozpłaszczyć ją i umieścić w niej truskaweczkę, jeśli ktoś lubi bardzo słodkie, można posłodzić i zamknąć ciasto ponownie formując kulę.

6.

Przygotowane knedle wrzucać na wrzątek i gotować dwie minuty od wypłynięcia knedli na powierzchnię.

7.

Podawać z zakwaszaną śmietaną.

Dodatkowe uwagi:

Truskawki można zastąpić innymi owocami np. śliwkami węgierkami. Podawać można również polane masełkiem. Równie pyszne są odsmażone na maśle następnego dnia.

Przepis dodano 30 kwietnia 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane