Ostatnio oglądane

F_2_1364317973.jpg

AlaCarte

Buraczki z chrzanem i rukolą

Sałatka z buraczków polanych sosem śmietanowo-chrzanowym i posypanych rukolą. Bardzo dobrze pasuje do smażonej ryby. Ładnie podana stanowi bardzo elegancką sałatkę na specjalne okazje.

Buraczki z chrzanem i rukolą
Autor zdjęcia: AlaCarte

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      część obiadu - warzywo

    • Okazja:

      romantyczna

    • Czas całkowity:

      15 minut

Składniki:

  • 200 g buraków (ugotowanych)
  • 2 garście rukoli
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej
  • 1-2 łyżki chrzanu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cytryna (sok)
  • 1 garść liści majeranku lub oregano
  • do smaku sól i pieprz
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Wykonanie:

1.

Buraki obierz. Zetrzyj na tarce lub pokrój na plasterki. Posól i popierz, wymieszaj z łyżką oliwy i łyżką octu balsamicznego. Dodaj listki majeranku lub oregano.

2.

Przygotuj sos: wymieszaj śmetanę i chrzan. Dodaj sok z cytryny, ale ostrożnie. Najpierw dodaj sok z pół cytryny i w zależności od upodobań dodaj go więcej. Dodaj sól i sporo pieprzu.

3.

Na talerze nakładaj buraczki, polej sosem i posyp rukolą.

Dodatkowe uwagi:

Sałatka będzie najlepsza z młodych buraczków. Ale nawet przyrządzona z kupnych ugotowanych buraków jest bardzo smaczna.

Źródło inspiracji:

Jamie Oliver

Przepis dodano 5 maja 2011

Komentarze (2)

Iwona 7 maja 2011 11:10 #1 reply report
Uwielbiam takie buraki!
marysia 8 maja 2011 06:17 #2 reply report
Wyglądają pysznie i na pewno tak smakują. Jutro je zrobię.

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane