Ostatnio oglądane

AC_1322235426.jpg

karina

Ziemniaki do obiadu

Ziemniaki z wody, nasz najczęstszy dodatek do obiadu. Jeśli przynajmniej raz je gotowałaeś, nie czytaj dalej ;)

Ziemniaki do obiadu
Autor zdjęcia: karina

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      część obiadu - cukry

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      obiad rodzinny

    • Czas całkowity:

      40 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      10 minut

    • Czas gotowania:

      30 minut

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

1.

Ziemniaki obrać. Umyć. Duże przekroić w połówki lub ćwiartki tak, żeby wszystkie były podobnej wielkości.

2.

Włożyć do garnka i zalać wodą, żeby wszystkie były przykryte wodą. Posolić.

3.

Zagotować, zmniejszyć ogień i dalej gotować na średnim ogniu.

4.

Po około 20 minutach od zagotowania się wody, sprawdzić czy ziemniaki są miękkie i odpowiednio przedłużyć czas gotowania, aż będą pożądanej miękkości. Test na miękkość ziemniaków można przeprowadzić w dwojaki sposób. Metoda pierwsza i szybsza, tylko dla osób z minimalnym doświadczeniem w gotowaniu ziemniaków: włożyć ostry nóż i sprawdzić czy łatwo wchodzi w ziemniaka. Metoda druga, niezawodna: uważając na to, żeby sie nie oparzyć wrzątkiem, wyjąć z wody jeden kawałek ziemniaka, odciąć mały kawałek wielkości kęsa i po odczekaniu chwili na ostygnięcie skosztować.

Dodatkowe uwagi:

By ten dodatek do obiadu prezentował się bardziej luksusowo, możesz ziemniaki polać dwoma łyżkami masła (wcześniej roztopionymi w małym garnuszku) i posypać łyżką drobno posiekanego koperku.

Źródło inspiracji:

tradycyjny ;)

Przepis dodano 6 maja 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane