Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Aromatyczne warzywa z grila

Sezon na grila rozpoczęty. Warzywa są dobrą alternatywą dla mięsa.

Aromatyczne warzywa z grila
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      część obiadu - warzywo

    • Kuchnia:

      europejska

    • Okazja:

      obiad rodzinny

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      50 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    Aluminiowe tacki na grila

Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 8 dużych pieczarek
  • 1 żółta papryka
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 garście pietruszki
  • 2 garście bazylii
  • 1/2 szklanki oliwy extra virgine
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki miodu (płynnego)
  • 4 gałązki tymianku
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Wykonanie:

1.

Warzywa umyć. Cukinie pokroić wzdłuż w 0,5 cm grubości plastry, pieczarki na mniejsze kawałki, paprykę w paski. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Chili (bez pestek) drobniutko posiekać - można użyć suszonego w płatkach.

2.

Pokrojone warzywa ułożyć na aluminiowych tackach.

3.

Posiekać lub porwać pietruszkę, bazylię i tymianek.

4.

Do słoika wlać oliwę, wrzcić przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, poszatkowane chili, miód i ocet balsamiczny (użyłam kremowego o posmagu fig). Słoikiem energicznie potrząsać.

5.

Powstałym sosem polewamy warzywa. Posypujemy posiekanymi ziołami. Wstawiamy na grila.

6.

W zależności od rodzaju grila tak długo pieczemy aż warzywa będa miękkie, ale nie rozlecą się. Na grilu węglowym trwało to 30 minut.

Przepis dodano 8 maja 2011

Komentarze (2)

AlaCarte 9 maja 2011 09:57 #1 reply report
U mnie pogoda coraz bardziej letnia, nie mogę się już doczekać pierwszego grilla i spróbowania tych warzywek.
Iwona 12 maja 2011 17:41 #2 reply report
Zapomniałam dodać, że w sosie, który powstanie z grilowania tych warzywek można maczać bułki i takie zajadać :-)

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane