Ostatnio oglądane

F_6_1308498532.jpg

marysia

Pieczeń wieprzowa

Podstawowy przepis na łopatkę wieprzową w sosie.

Pieczeń wieprzowa
Autor zdjęcia: marysia

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      obiad rodzinny

    • Czas całkowity:

      1 godzina 30 minut

Składniki:

  • 400 g łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 ml bulionu
  • 1 łyżka mąki
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz

Wykonanie:

1.

Mięso umyć, osuszyć.

2.

W rondlu rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.

3.

Mięso wyjąć nad deskę, jak trochę ostygnie posmarować je musztardą, zmielonym kminkiem, solą i pieprzem.

4.

Ponownie rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso, pokrojoną cebulę, czosnek. Trochę podsmażyć i wlać bulion. Rondel przykryć i dusić mięso ok. godziny. Często sprawdzać żeby płyn nie wyparował. Zawsze należy dolać wody jak widzimy że mięso zaczyna przywierać do dna.

5.

Czas pieczenia jest orientacyjny bo to zależy od jakości mięsa.

6.

Gdy po sprawdzeniu widelcem czujemy że mięso jest już miękkie, wyłączamy palnik i pozwalamy mięsu odpocząć. Po kilkunastu minutach wyjmujemy, kładziemy na deskę i kroimy na plastry w poprzek włókien.

7.

Sos przecedzamy przez sitko, ponownie wlewamy do rondla i zagęszczamy łyżką mąki rozmieszaną ze 100 ml. wody.

8.

Sos doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą typu maggi. Do sou wkładamy pokrojone porcje mięsa. Razem jeszcze wszystko zagotowujemy.

Dodatkowe uwagi:

Do tej pieczeni możemy dodać parę suszonych grzybków, które duszą się wraz z mięsem.

Do potrawy podawać:

Najlepiej podawać ją z ziemniakami lub z kluskami.

Przepis dodano 10 maja 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane