Ostatnio oglądane

F_2_1364317973.jpg

AlaCarte

Indyk po marokańsku z kuskusem

Indyk nie musi być daniem nudnym i suchym. To najlepszy znany mi przepis na indyka. Przepis jest prosty do wykonania, a mięso zawsze wychodzi aromatyczne i smaczne.

Indyk po marokańsku z kuskusem
Autor zdjęcia: AlaCarte

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      arabska

    • Czas całkowity:

      od 1 godziny 30 minut do 2 godzin

  • Dodatkowe narzędzia:

    Kawałek białej nitki do związania mięsa.

Składniki:

  • 800 g uda indyka bez kości
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 0.5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka oleju
  • 2 cebule
  • 1 laska cynamonu
  • 3 pomidory
  • 400 g ciecierzycy z puszki
  • 450 ml wywaru z kurczaka
  • 50 g suszonych śliwek
  • 50 g suszonych moreli
  • 400 g kuskusu

Wykonanie:

1.

Czosnek rozgnieść i wymieszać z wszystkim suchymi przyprawami.

2.

Mięso umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem. Od wewnątrz (w miejscu po usunięciu kości) natrzeć przyprawami. Związać nitką. Można odstawić na 15-30 minut, żeby mięso lepiej przeszło przyprawami.

3.

W garnku rozgrzać olej. Podsmażyć mięso z każdej strony tak, żeby skórka sie zabrązowiła (w sumie 5-10 minut).

4.

Cebule obrać i pokroić w ćwiartki.

5.

Mięso na chwilę wyjąć z garnka.

6.

Wrzucić cebule i smażyć aż zmiękną (możliwe, że trzeba dolać trochę oleju).

7.

Pomidory pokroić w ćwiartki.

8.

Gdy cebula jest miękka, wrzucić pomidory, dodać ciecierzycę z puszki (bez wody), kawałek cynamonu w całości. Na tym wszystkim ułożyć mięso i zalać wywarem z kurczaka (lub warzywnym). Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i dalej gotować pod przykryciem na małym ogniu - tak żeby tylko miejscami bulgotało.

9.

Suszone owoce pokroić w paski.

10.

Po 30 minutach gotowania mięsa, dorzucić suszone owoce. Potem gotować jeszcze 30-40 minut. W trakcie gotowania mięso należy obrócić.

11.

Doprawić wywar solą i pieprzem w zależności od upodobań.

12.

Przygotować kuskus zgodnie z informacją na opakowaniu.

13.

Gdy wszystkie składniki są już gotowe, wyjąć mięso z garnka. Uważając by się nie poparzyć, a również i na to by mięso się nie rozleciało za bardzo, usunąć nić. Pokroić mięso na cztery plastry.

14.

Na talerze nakładać najpierw kuskus, na niego nałożyć warzywa z wywaru, porządnie polać wywarem. Na to kłaść kawałek mięsa.

Dodatkowe uwagi:

Jeśli nie masz laski cynamonu, to startego bym nie dodawała. Potrawa mniej ucierpi przez kompletny brak cynamonu niż dodawanie startego. Na początku może się wydawać, że wywaru jest za dużo. Ale ja cały sos rozlewam na kuskus, który wchłania większość płynu, a całe danie bardzo łatwo i przyjemnie się je.

Przepis dodano 12 maja 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane