Ostatnio oglądane

AC_1322235426.jpg

karina

Ciasto rabarbarowo-imbirowe

Propozycja na ciasto z rabarbarem.

Ciasto rabarbarowo-imbirowe
Autor zdjęcia: karina

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    8

    • Posiłek:

      wypieki

    • Czas całkowity:

      1 godzina 20 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      20 minut

    • Czas pieczenia:

      1 godzina

  • Dodatkowe narzędzia:

    tortownica

Składniki:

  • 180 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki sody
  • 200 g masła
  • 160 g cukru
  • 3 cm imbiru
  • 3 jajka
  • 400 g rabarbaru
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki imbiru suszonego
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 100 g mąki
  • 4 łyżeczki cukru pudru

Wykonanie:

1.

Nastaw piekarnik na 190 stopni C. Przygotuj tortownicę z dnem około 24cm. Odrobiną masła natłuszcz dno i boki formy.

2.

200g masła roztop i schłodź do temperatury pokojowej.

3.

Przygotuj kruszonkę. W garnuszku roztop 50g masła. Dodaj imbir mielony suszony i wymieszaj, dodaj 50g cukru i wymieszaj. Dodaj 100g mąki i dobrze wymieszaj, aż cała mąka wymiesza się z masłem. Na razie odstaw na bok.

4.

Rabarbar obierz ze skórki i pokrój w kawałki o długości 2cm.

5.

Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Potrzebujesz około 1 łyżeczki imbiru. Jeśli dodasz więcej może zdominować ciasto.

6.

Jajka lekko ubij mikserem lub ubijaczką

7.

Pozostałą mąkę przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia i sodę. Dodaj roztopione i schłodzone masło. Dobrze wymieszaj łyżką. Dodaj cukier i wymieszaj. Dodaj imbir i jajka i dobrze wymieszaj łyżką.

8.

Wylej ciasto do formy i rozmaruj tak, żeby góra była równa. Ułóż na nim rabarbar. Następnie posyp posypką.

9.

Piecz 40-60 minut w zależności od piekarnika. Sprawdź patyczkiem, czy wychodzi suchy, bez grudek ciasta.

10.

Gdy ciasto ostygnie, posyp je cukrem pudrem (najlepiej przesiewając przez małe sitko).

Źródło inspiracji:

kwestiasmaku.com

Przepis dodano 15 maja 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane