Ostatnio oglądane

F_6_1308498532.jpg

marysia

Kopytka

Kopytka są bardzo smaczne jako samodzielne danie polane stopionym boczkiem, jak i na słodko polane masłem i posypane cukrem.

Kopytka
Autor zdjęcia: marysia

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      obiad rodzinny

    • Czas całkowity:

      1 godzina 30 minut

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 15 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 3 łyżeczki soli

Wykonanie:

1.

Ziemniaki obieramy, myjemy, zalewamy wodą, dodajemy soli ( 1 łyżeczka) i gotujemy do czasu aż zmiękną tj. ok. 30 minut.

2.

Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki przepuszczamy przez praskę.

3.

W naczyniu w którym będziemy wyrabiać ciasto, ziemniaki lekko ugniatamy i dzielimy na cztery części. 1/4 część wyjmujemy i przekładamy na pozostałe 3 części, a w wybrane miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną do wysokości ziemniaków. Po zważeniu przy wyrabianiu ciasta z 1 kg ziemniaków jest to ok. 15 dag mąki.

4.

Dodajemy 1 jajko i wyrabiamy ciasto. Gdy już wszystko dobrze się połączy, z ciasta robimy wałki o średnicy ok. 3 cm. Kroimy w paski ok. 1,5 cm .

5.

Po pokrojeniu wałka każdy kawałek lekko rolujemy. Wrzucamy do gotującej się i posolonej wody partiami. Po wypłynięciu na powierzchnię raz dobrze zagotowujemy i zaraz wyciągamy z wody do miski aby trochę odciekły i przekładamy na talerz. Posypujemy pokrojonym boczkiem.

Dodatkowe uwagi:

Takie same kopytka podajemy do różnych rodzajów mięs i sosów.

Przepis dodano 16 maja 2011

Komentarze (2)

Iwona 17 maja 2011 19:01 #1 reply report
Ale te kopytka pysznie wygladają - poproszę duuużą porcję z dostawą do domu :-))
marysia 18 maja 2011 05:56 #2 reply report
Z największą przyjemnością:))

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane