Ostatnio oglądane

AC_1322235426.jpg

karina

Kapusta włoska na szybko

Szybki i prosty warzywny dodatek do obiadu

Kapusta włoska na szybko
Autor zdjęcia: karina

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      część obiadu - warzywo

    • Czas całkowity:

      30 minut

Składniki:

  • 1 kapusta włoska
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 cebula
  • 0.5 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki octu winnego białego

Wykonanie:

1.

Cebule poszatkować w kostkę.

2.

W dużym garnku rozgrzać tłuszcz i następnie na średnio małym ogniu podsmażyć cebulę.

3.

Kapustę przeciąć na pół i poszatkować w paski. Z jabłka wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w plasterki.

4.

Gdy cebula jest miękka, zetrzeć odrobinę gałki muszkatałowej, dodać pół łyżeczki soli. Dodać jabłko i kapustę. Dodać 1-2 łyżki wody. Przykryć. Gotować na średnim ogniu aż kapusta zmięknie, tj około 15 minut. Doprawić solą i pieprzem, dodać ocet winny. Zamieszać i odstawić na 5 minut, żeby smaki się dobrze przegryzły.

Do potrawy podawać:

Dobrze pasuje do udek kurczaka po myśliwsku i ziemniaków

Przepis dodano 16 maja 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane