Zaloguj się żeby móc ocenić.

goszka
Makaron po marynarsku
-
Porcje:
2
-
-
Czas całkowity:
35 minut
-
Czas marynowania:
15 minut
-
Składniki:
- 240 g łososia
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 szalotka (lub cebula)
- 120 ml wywaru warzywnego
- 120 g śmietanki słodkiej
- kilka gałązek koperku
- 250 g makaronu wstążki
- do smaku sól
- do smaku czarny pieprz grubo zmielony
- do smaku czerwony pieprz grubo zmielony
Wykonanie:
1.
Filety rybne umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Zalać sokiem z cytryny na 15-30 minut.
2.
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
3.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i usmażyć rybę.
4.
Szalotkę obrać i pokroić w kostkę. Ściągnąć rybę z patelni, a usmażyć szalotkę.
5.
Dodać bulion i śmietankę i gotować na mocnym ogniu przez 4 minuty. Przez ten czas pilnować i mieszać od czasu do czasu. Doprawić solą i pieprzem.
6.
Usmażoną rybę przełożyć do sosu i podgrzać na małym ogniu.
7.
Koperek posiekać i dodać do sosu.
8.
Na talerze nakładać makaron i na to łososia w sosie. Dodatkowo posypać koperkiem i odrobiną pieprzu.
Dodatkowe uwagi:
Przepis dodano 16 maja 2011
Skomentuj pierwszy!