Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Makaron po marynarsku

Makaron z łososiem w sosie śmietankowo-koperkowym. Szybki i smaczny

Makaron po marynarsku
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      obiad

    • Czas całkowity:

      35 minut

    • Czas marynowania:

      15 minut

Składniki:

  • 240 g łososia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 szalotka (lub cebula)
  • 120 ml wywaru warzywnego
  • 120 g śmietanki słodkiej
  • kilka gałązek koperku
  • 250 g makaronu wstążki
  • do smaku sól
  • do smaku czarny pieprz grubo zmielony
  • do smaku czerwony pieprz grubo zmielony

Wykonanie:

1.

Filety rybne umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Zalać sokiem z cytryny na 15-30 minut.

2.

Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

3.

Na patelni rozgrzać tłuszcz i usmażyć rybę.

4.

Szalotkę obrać i pokroić w kostkę. Ściągnąć rybę z patelni, a usmażyć szalotkę.

5.

Dodać bulion i śmietankę i gotować na mocnym ogniu przez 4 minuty. Przez ten czas pilnować i mieszać od czasu do czasu. Doprawić solą i pieprzem.

6.

Usmażoną rybę przełożyć do sosu i podgrzać na małym ogniu.

7.

Koperek posiekać i dodać do sosu.

8.

Na talerze nakładać makaron i na to łososia w sosie. Dodatkowo posypać koperkiem i odrobiną pieprzu.

Dodatkowe uwagi:

Można też dodać kilka łyżek wina wytrawnego lub szampana. Wtedy należy go dolać razem z bulionem i śmietanką.

Przepis dodano 16 maja 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane