Ostatnio oglądane

F_6_1308498532.jpg

marysia

Ciasto z rabarbarem

Jest to ciasto z owocami które, jako pierwsze pieczemy na wiosnę. Kwaskowaty rabarbar bardzo dobrze komponuje się ze słodkim ciastem.

Ciasto z rabarbarem
Autor zdjęcia: marysia

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    8

    • Posiłek:

      wypieki

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      przyjęcia i imprezy

    • Czas całkowity:

      1 godzina 30 minut

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki potartej skórki z cytryny
  • 150 g masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 500 g rabarbaru

Wykonanie:

1.

Z 70 g masła, 70 g cukru i 100 g mąki zrobić kruszonkę, tzn wszystkie składniki połączyć ze sobą. Jeżeli jest zbyt kleista dodać mąki, jeżeli zbyt sypka dodać tłuszczu. Można dodać do kruszonki szczyptę cynamonu.

2.

Włączyć piekarnik na temp.190 stopni. Tortownicę natłuścić.

3.

80 g masła utrzeć z cukrem (130g), dodać cukier waniliowy, potartą skórkę z cytryny. Dodać jedno całe jajko i jedno żółtko. Wszystko razem zmiksować.

4.

200g mąki przesiać, dodać proszek do pieczenia i sodę. Powoli na zmianę z jogurtem dodawać do masy jajecznej. Cały czas mieszać.

5.

Rabarbar umyć, obrać ze skórki i pokroić na pół centymetrowe paski.

6.

Ciasto wylać do tortownicy, na wierzchu ułożyć rabarbar. Kawałkami urywając kruszonkę układać ją na rabarbarze.

7.

Piec około 40 - 50 min.

8.

Gdy jest jeszcze ciepłe na wierzchu można posypać cukrem pudrem. Najlepiej przez małe sitko.

Przepis dodano 17 maja 2011

Komentarze (6)

karina 17 maja 2011 12:36 #1 reply report
Czy kruszonkę robisz na zimno, bez podgrzewania?
marysia 18 maja 2011 05:51 #2 reply report
Tak, kruszonkę robię z miękkiego masła o temperaturze pokojowej. Później dobrze jest ją dać na trochę do lodówki żeby stężała. W tym cieście ja nie kruszę kruszonki tylko kawałkami układam ją na rabarbarze. Między dwa palce kawałek ciasta, i tak po po kolei.Kruszonka podczas pieczenia częściowo się rozpływa i stanowi jakby drugą warstwę ciasta
marysia 18 maja 2011 06:14 #3 reply report
Jeszcze jedno, jak wymieszam wszystkie składniki to zbijam je w kulę.
Iwona 21 maja 2011 20:22 #4 reply report
A jaka duża ma być totownica? Jutro bedę piec, więc proszę o szybką odpowiedz :-)
Iwona 22 maja 2011 12:46 #5 reply report
Zrobiłam jednak na dużej tortownicy, a ciasto naprawdę smakowite, jedliśmy je jak jeszcze było ciepłe.
marysia 22 maja 2011 19:07 #6 reply report
Przepraszam, że nie odpisałam ale nie zauważyłam pytania. Moja tortownica miała 27 cm.

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane