Ostatnio oglądane

F_5_1326220122.jpg

turbo_kucharz

Muszelki z tuńczykiem i cytryną

Super lekki obiad na ciepłe dni oraz... kiedy się tak na prawdę nie jest głodnym...:)

Muszelki z tuńczykiem i cytryną
Autor zdjęcia: turbo_kucharz

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      włoska

    • Czas całkowity:

      15 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      5 minut

    • Czas gotowania:

      10 minut

Składniki:

  • 450 g makaronu muszelek
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 370 g tuńczyka w oliwie z puszki
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 łyżka suszonych chilli w płatkach
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu

Wykonanie:

1.

Ugotuj makaron do preferowanej twardości - najlepiej al dente

2.

Oczyść fasolke, odetnij końcówki i pokrój w 2-3 cm kawałki i ugotuj z niewielką ilością soli.

3.

W miseczce wymieszaj pozostałe składniki czyli: tuńczyka lekko odsączonego z oliwy, skórke z cytryny (tylko żółtą, unikaj białego, bo będzie gorzkie), odsączone kapary i płatki suszonego chilli. Dodaj pieprzu i soli do smaku.

4.

Wszyskie składniki delikatnie wymieszaj i nakładaj w głebokie talerze.

Dodatkowe uwagi:

Przyda sie drobna tarka do skórki z cytryny. Cytryna raczej powinna być sparzona wrzatkiem żeby pozbyć się konserwantów. Unikaj białej części skórki żeby potrawa nie wyszła gorzka.

Do potrawy podawać:

Falanghina byłaby idealna!

Źródło inspiracji:

nie powiem!:)

Przepis dodano 9 lutego 2011

Komentarze (1)

goszka 11 lutego 2011 14:25 #1 reply report
No no no, zupełnie to było dobre. Tylko nie zgodzę się, że to takie małe co nieco: można się tym spokojnie najeść :) Zrobiłam to wczoraj mężowi i myślę że się najadł.

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane