Ostatnio oglądane

F_6_1308498532.jpg

marysia

Młoda kapusta

Młoda kapusta to zupełnie inne warzywo niż " kapusta biała". Jest delikatniejsza i smaczniejsza.

Młoda kapusta
Autor zdjęcia: marysia

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      część obiadu - warzywo

    • Kuchnia:

      polska

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      40 minut

Składniki:

  • 1 młoda kapusta
  • 1 cebula
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 pęczka posiekanego koperku
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz

Wykonanie:

1.

Z kapusty odrzucamy wierzchnie ciemno zielone liście, myjemy, kroimy na pół, pozbywamy się głąba.

2.

Następnie kapustę kroimy na ćwiartki, a potem w paseczki.

3.

Pokrojoną kapustę wkładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy zmielony kminek i dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 15 min.

4.

W międzyczasie kroimy cebulę w drobną kostkę, smażymy na oleju.

5.

Po 15 min. zdejmujemy pokrywkę dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz, cukier i trzymamy na ogniu żeby cały płyn wyparował. Dodajemy cebulę, koperek dobrze mieszamy wszystkie składniki.

6.

Podajemy ciepłą.

Dodatkowe uwagi:

Do kapusty możemy dodać podsmażony boczek, zamiast oleju użyć smalcu lub topionej słoniny. Wszystko zależy od naszych upodobań. Możemy również dodać potarte jabłko.

Przepis dodano 21 maja 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane