Ostatnio oglądane

F_12_1302632737.jpg

Hanka

Botwinka

Można ją ugotować jedynie jak są młode buraczki czerwone. A one są dostępne tylko wiosną. I to skojarzenie z wiosną to wystarczający powód by znać i używać ten przepis.

Botwinka
Autor zdjęcia: Hanka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      zupa

    • Kuchnia:

      europejska

    • Czas całkowity:

      30 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      10 minut

    • Czas gotowania:

      20 minut

Składniki:

  • 2 l wywaru (warzywnego lub rosołu)
  • 1 pęczek młodych buraczków z liśćmi
  • 1 ziemniak (średniej wielkości)
  • 200 ml śmietany 36%
  • do smaku cukier
  • szczypta majeranku
  • do smaku ocet

Wykonanie:

1.

Buraczki z liśćmi starannie umyć pod bieżącą wodą. Należy zwrócić uwagę czy na liściach nie ma mszycy.

2.

Pokroić drobno, zarówno liście, łodygi jak i bulwę. Wrzucić do wywaru.

3.

Ziemniak obrać ze skórki , pokroić i również wrzucić do wywaru.

4.

Całość gotować do miękkości tj ok. 20 min.

5.

Doprawić do smaku. Zupa powinna być ciut słodka i odrobinkę kwaskowa. Dodać pokruszony majeranek.

6.

Na talerzu na każdą porcję położyć kleks śmietany.

Dodatkowe uwagi:

Jeżeli nie lubimy czystej zupy można ją zagęścić zaklepką z mąki i śmietany.

Przepis dodano 21 maja 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane