Zaloguj się żeby móc ocenić.
Hanka
Botwinka
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
30 minut
-
Czas przygotowywania składników:
10 minut
-
Czas gotowania:
20 minut
-
Składniki:
- 2 l wywaru (warzywnego lub rosołu)
- 1 pęczek młodych buraczków z liśćmi
- 1 ziemniak (średniej wielkości)
- 200 ml śmietany 36%
- do smaku cukier
- szczypta majeranku
- do smaku ocet
Wykonanie:
1.
Buraczki z liśćmi starannie umyć pod bieżącą wodą. Należy zwrócić uwagę czy na liściach nie ma mszycy.
2.
Pokroić drobno, zarówno liście, łodygi jak i bulwę. Wrzucić do wywaru.
3.
Ziemniak obrać ze skórki , pokroić i również wrzucić do wywaru.
4.
Całość gotować do miękkości tj ok. 20 min.
5.
Doprawić do smaku. Zupa powinna być ciut słodka i odrobinkę kwaskowa. Dodać pokruszony majeranek.
6.
Na talerzu na każdą porcję położyć kleks śmietany.
Dodatkowe uwagi:
Przepis dodano 21 maja 2011
Skomentuj pierwszy!