Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Gulasz z indyka

Prosty, smaczny gulasz z indyka do kaszy, ryżu lub ziemniaków.

Gulasz z indyka
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      obiad rodzinny

    • Czas całkowity:

      40 minut

Składniki:

  • 400 g fileta z indyka
  • 1 czerwona cebula
  • 4 szalotki
  • 1 cukinia
  • 2 marchewki
  • 0,5 szkl. białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka swieżego imbiru (startego)
  • 1 garść pietruszki
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • 1,5 szkl. bulionu warzywnego
  • do smaku sól morska i pieprz
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki (w proszku)

Wykonanie:

1.

Indyka umyć, osuszyć, pokroić w 1,5 cm grubości kawałki, posolić i popieprzyć, posypać papryką.

2.

W garnku lub na patelni smażyć indyka ok. 3-4 minut, przewracając dosyć często. Musimy tylko troszkę mięsko zbrązowić, ale nie smażymy go za długo bo będzie suche. Usmażone mięso odkładamy do miski.

3.

Cebulę szatkujemy w pióra. Wrzucamy ją na patelnię lub do garnka po smażeniu indyka, na rozgrzaną oliwę i posypujemy cukrem, dodajemy imbir. Mieszamy i pilnujemy żeby się nie przypaliła a jedynie skarmelizowała.

4.

Marchewkę i cukinię kroimy w plasterki a te jeszcze na pół, dorzucamy do cebuli, podlewamy winem, chwilę odparowujemy, potem dolewamy bulionu.

5.

Po ok. 15 minutach duszenia warzyw dodajemy mięso i jeszcze z 10 minut gotujemy. Na sam koniec jak warzywa są już miękkie dodajemy pokrojoną pietruszkę.

Do potrawy podawać:

Z kaszą gryczaną, ryżem albo ziemniakami.

Przepis dodano 21 maja 2011

Komentarze (1)

goszka 30 maja 2011 18:15 #1 reply report
Właśnie zjedliśmy ten gulasz i jest rewelacyjny. Prosty i bardzo smaczny.

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane