Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie

Chleb jest prosty w wykonaniu, ma delikatny miąższ, chrupiącą skórkę i regularne dziurki.

Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    1

    • Posiłek:

      wypieki

    • Kuchnia:

      polska

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      5 godzin 30 minut

    • Czas pieczenia:

      35 minut

    • Czas leżakowania:

      4 godziny 30 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    Keksówka o długości 30 cm

Składniki:

  • 150 g zakwasu z mąki żytniej
  • 300 g mąki orkiszowej (typ 630)
  • 200 g mąki żytniej
  • 250 g wody
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżki miodu
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej

Wykonanie:

1.

Zakwas wymieszać z pozostałymi składnikami, ale uważając z wodą, czasami nie potrzeba jej tyle a czasami trochę więcej. Woda najlepiej jak będzie ciepła (nie gorąca!). Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.

2.

Ciasto można zagniatać ręcznie (10-15 minut) lub mikserem (6-7 minut). Zagniatamy do czasu, aż ciasto będzie gładkie.

3.

Miskę przykrywamy przezroczystą folią i odstawiamy do fermentacji na ok. 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość - od tego uzależniamy czas fermentacji. Zdarza się, że trwa ona krócej, innym razem - dłużej, do 3 godzin.

4.

Keksówkę o długości 30 cm smarujemy olejem. Przekładamy do niej wyrośnięte ciasto i ponownie przykrywamy folią lub ściereczką.

5.

Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Ciasto wypełni keksówkę.

6.

Piekarnik nagrzewamy do 230 st C.

7.

Wstawiamy chleb. Po 10 minutach zmniejszamy do 200 st C i dopiekamy kolejne 25 minut.

8.

Po upieczeniu chleb wyjmujemy i przed krojeniem pozwalamy mu zupełnie ostygnąć.

Dodatkowe uwagi:

Zakwas przygotowujemy 5 dni wcześniej. Ciasto najlepiej fermentuje i rośnie w temp. 25-30 stopni C.

Źródło inspiracji:

<a href="http://www.pracowniawypiekow.blogspot.com" target="_blank">Pracowniawypiekow</a>

Przepis dodano 22 maja 2011

Komentarze (1)

goszka 22 maja 2011 11:46 #1 reply report
Wow, ależ piękny chleb!!!

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane