Zaloguj się żeby móc ocenić.

Iwona
Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie
-
Porcje:
1
-
-
Czas całkowity:
5 godzin 30 minut
-
Czas pieczenia:
35 minut
-
Czas leżakowania:
4 godziny 30 minut
-
-
Dodatkowe narzędzia:
Keksówka o długości 30 cm
Składniki:
- 150 g zakwasu z mąki żytniej
- 300 g mąki orkiszowej (typ 630)
- 200 g mąki żytniej
- 250 g wody
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 łyżki miodu
- 1,5 łyżeczki soli morskiej
Wykonanie:
1.
Zakwas wymieszać z pozostałymi składnikami, ale uważając z wodą, czasami nie potrzeba jej tyle a czasami trochę więcej. Woda najlepiej jak będzie ciepła (nie gorąca!). Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.
2.
Ciasto można zagniatać ręcznie (10-15 minut) lub mikserem (6-7 minut). Zagniatamy do czasu, aż ciasto będzie gładkie.
3.
Miskę przykrywamy przezroczystą folią i odstawiamy do fermentacji na ok. 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość - od tego uzależniamy czas fermentacji. Zdarza się, że trwa ona krócej, innym razem - dłużej, do 3 godzin.
4.
Keksówkę o długości 30 cm smarujemy olejem. Przekładamy do niej wyrośnięte ciasto i ponownie przykrywamy folią lub ściereczką.
5.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Ciasto wypełni keksówkę.
6.
Piekarnik nagrzewamy do 230 st C.
7.
Wstawiamy chleb. Po 10 minutach zmniejszamy do 200 st C i dopiekamy kolejne 25 minut.
8.
Po upieczeniu chleb wyjmujemy i przed krojeniem pozwalamy mu zupełnie ostygnąć.
Dodatkowe uwagi:
Źródło inspiracji:
Przepis dodano 22 maja 2011
Komentarze (1)