Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Pierniki wigilijne

Łatwe i w miarę pewne pierniczki wigilijne.

Pierniki wigilijne
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    20

    • Posiłek:

      deser

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      Boże Narodzenie

    • Czas całkowity:

      30 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    formy do wycinania pierników

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej
  • 300 g miodu
  • 100 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody
  • 40 g przyprawy do piernika

Wykonanie:

1.

Miękkie masło i lejący się miód plus pozostałe składniki wymieszać, ugnieść ciasto, rozwałkować na 2-3mm. Wykrawać pierniczki.

2.

Piec w temperaturze 180 stopni C przez 8 minut. Po wyjęciu pierniczki powinny być miękkie. Potem stwardnieją, by po tygodniu zmięknąć. W między czasie należy przechowywać w metalowym szczelnym pojemniku.

Dodatkowe uwagi:

Na dzień przed podaniem warto pierniczki przyozdobić. Można posypać cukrem pudrem lub przygotować lukier (1 szklanka cukru pudru plus kilka łyżeczek soku z cytryny). Po polukrowaniu trzeba pierniczki odstawić na 1-3 godziny, by lukier stwardniał. Gdy lukier jest jeszcze mokry można dodatkowo posypać kolorowym ozdobnym cukrem.

Przepis dodano 13 lutego 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane