Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Kurczak z ziołami i cytryną

Pieczony kurczak z chrupiącą skórką, o delikatnym ziołowo-cytrynowym mięsku. Przy przygotowaniu tej potrawy specjalnie się nie napracujemy, ale dobrze najemy.

Kurczak z ziołami i cytryną
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    1

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Kuchnia:

      europejska

    • Okazja:

      obiad rodzinny

    • Czas całkowity:

      7 godzin

    • Czas pieczenia:

      1 godzina 30 minut

    • Czas leżakowania:

      5 godzin

  • Dodatkowe narzędzia:

    duża żaroodporna forma lub głęboka blaszka

Składniki:

  • 1,6 kg świeżego kurczaka
  • 1 cytryna
  • 1 cała główka czosnku
  • 1 garść rozmarynu (świeżego)
  • 1 garść tymianku (świeżego)
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 szkl. wody

Wykonanie:

1.

Kurczaka umyj i wysusz.

2.

Cytrynę wyszoruj, czosnek rozdziel na ząbki - nie obieraj!

3.

Zioła posiekaj i wymieszaj z solą, pieprzem i oliwą.

4.

Całą mieszanką natarzyj kurczaka z zewnątrz i wewnątrz.

5.

Odstaw kurczaka na przynajmniej 5 godzin do lodówki - przykrytego folią. Najlepiej przygotować kurczaka rano i zostawić go tak do chwili aż nadejdzie czas na pieczenie.

6.

Tuż przed włożeniem do piekarnika nafaszeruj kurczaka całą cytryną i ząbkami czosnku. Jeżeli chcesz możesz zawiązać nogi kurczaka białą bawełnianą nitką tak, by cytryna nie wypadła podczas pieczenia.

7.

Kurczaka umieść w żaroodpornym naczyniu - ewentualnie głębokiej blaszce - i wstaw do nagrzanego piekarnika.

8.

Piec go ok. 1,5 godz. w temp 200 st. C często podlewając wodą a potem sosem, który z niego wyciekał.

9.

Kurczak jest gotowy, jeśli mięso z łatwością odchodzi od kości. Cytrynę usuwamy ze środka a z łupin czosnkowych wyciskamy pastę i rosmarowujemy delikatnie, żeby się nie poparzyć na upieczonym kurczaku.

Źródło inspiracji:

Jamie Oliver

Przepis dodano 28 maja 2011

Komentarze (2)

goszka 28 maja 2011 20:36 #1 reply report
Bardzo lubie takiego kurczaka! Robię bardzo podobnie, tylko nie marynowałam dotychczas. Następnym razem spróbuję.
AlaCarte 27 października 2011 11:16 #2 reply report
Pyszny przepis :) Polecam!

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane