Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Truskawki pod kruszonką

Mały, truskawkowy deser.

Truskawki pod kruszonką
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      deser

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      gotowanie z dziećmi

    • Czas całkowity:

      30 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      10 minut

    • Czas pieczenia:

      20 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    4 kokilki o średnicy 12 cm lub podobnej wielkości małe miseczki - żaroodporne

Składniki:

  • 80 g mąki
  • 2 łyżki jasnego brązowego cukru
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 80 g masła
  • 400 g truskawek
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

1.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Kokilki natłuszczamy.

2.

W rondelku topimy masło.

3.

łaczymy suche składniki: mąkę, cukier i płatki.

4.

Do suchych składników wlewamy masło i dokładnie mieszamy.

5.

Truskawki myjemy i kroimy na pół. Rozkładamy do kokilek lub innych małych miseczek (żaroodpornych).

6.

Skrapiamy sokiem z cytryny. Każdą porcję posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.

Do potrawy podawać:

Z lodami waniliowymi

Przepis dodano 28 maja 2011

Komentarze (2)

marysia 28 maja 2011 19:37 #1 reply report
Super przepis. Uwielbiam truskawki, a szczególnie na ciepło.
goszka 28 maja 2011 20:43 #2 reply report
Mi się też bardzo podoba. Muszę zrobić, i koniecznie z lodami :)

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane