Ostatnio oglądane

F_6_1308498532.jpg

marysia

Skrzydełka z kurczaka

Niedoceniane skrzydełka z kurczaka. Mięso jest wyjątkowo delikatne.

 Skrzydełka z kurczaka
Autor zdjęcia: marysia

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Kuchnia:

      europejska

    • Czas całkowity:

      mniej niż 1 godzina

Składniki:

  • 500 g skrzydełek z kurczaka
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 średnie pomidory
  • 1 mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta papryczki chili w proszku
  • do smaku sól
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • do smaku pieprz

Wykonanie:

1.

Skrzydełka z kurczaka dokładnie myjemy, odcinamy lotki. Posypujemy solą i pieprzem.

2.

Do rondla z rozgrzanym olejem wkładamy skrzydełka, opiekamy z każdej strony.

3.

Dodajemy sok z połowy cytryny, otartą skórkę z cytryny, czosnek, obrane pomidory, pokrojoną cebulę, ostrą papryczkę chili, oraz bazylię i oregano.

4.

Dolewamy bulionu i dusimy całość ok. 30 - 40 min. Sprawdzamy żeby się nie przypaliło, w razie konieczności dolewamy wody.

5.

Przed podaniem doprawiamy przyprawami.

Dodatkowe uwagi:

Gdy mamy świeże zioła to dajemy świeże, są smaczniejsze.

Do potrawy podawać:

Podajemy z pieczywem, ziemniakami lub ryżem.

Przepis dodano 28 maja 2011

Komentarze (1)

goszka 28 maja 2011 20:41 #1 reply report
A ja bardzo lubię skrzydełka :) Na pewno wypróbuję.

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane