Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Bułeczki z rozmarynem i oliwkami

Bułki na zakwasie z rozmarynem, którego zapach rozprzestrzenia się po całym domu, można zajadać bez żadnych dodatków, bo smakują rewelacyjnie.

Bułeczki z rozmarynem i oliwkami
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    9

    • Posiłek:

      wypieki

    • Kuchnia:

      polska

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      3 godziny

    • Czas pieczenia:

      17 minut

    • Czas leżakowania:

      2 godziny 30 minut

Składniki:

  • 100 g zakwasu z mąki żytniej
  • 200 g mąki orkiszowej (typ 630)
  • 150 g mąki żytniej ze śrutem
  • 3 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • 1 garść świeżego rozmarynu
  • 10 sztuk zielonych oliwek (bez pestek)
  • 270 ml wody (ciepłej)
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie:

1.

Drożdże rozrobić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Do zakwasu, dzień wcześniej dokarmionego, dodajemy resztę składników i 1 łyżkę oliwy.

2.

Składniki łączymy razem, ręcznie ok. 5-6 minut, mikserem 3-4 minuty. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od miski. Gdy ciasto jest wyrobione dodajemy posiekany rozmaryn i przekrojone na pół oliwki.

3.

Ciasto zostawiamy w misce i przykrywamy folią na ok. 1 godzinę, do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

4.

Z wyrośniętego ciasta formujemy dowolnej wielkości bułeczki i smarujemy delikatnie oliwą. Następnie układamy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.

5.

Bułki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia przez 1,5 godziny.

6.

Piekarnik nagrzewamy do 230 st. C.

7.

Bułki pieczemy przez 6 minut w temp. 230 st. C następnie zmniejszamy do 200 st. C i pieczemy jeszcze 11 minut. Na spód piekarnika dobrze jest wstawić żaroodporną miseczkę z wodą. Para spowoduje, że bułki czy chleb będą miały chrupiącą skórkę.

8.

Upieczone bułki zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Dodatkowe uwagi:

Dokarmianie zakwasu musi się odbywać przynajmniej 16-12 godzin przed planowanym pieczeniem. Ja dokarmiam go w ten sposob, że biorę porcję poprzedniego zakwasu jakieś 50-100 g i dodaje do niego 50 g mąki i 50 wody. Mieszam i zostawiam na cały dzień i noc.

Źródło inspiracji:

Już mój własny :-)

Przepis dodano 29 maja 2011

Komentarze (5)

marysia 29 maja 2011 19:02 #1 reply report
Super- wspaniałe. Kupne pieczywo czasami zupełnie nie nadaje się do jedzenia.
Iwona 29 maja 2011 19:33 #2 reply report
Upieczone w domu pieczywo smakuje nieporownywalnie do kupnego. Jak zacznie się samemu piec to już nie można przestać. :-) Zachęcam Pani Marysiu.
karina 29 maja 2011 22:47 #3 reply report
Piękne bułki!
goszka 3 czerwca 2011 16:18 #4 reply report
Rewelacyjnie wygląda Twoje pieczywo, zarówno te bułki jak i wcześniejszy chleb. Mam wielką ochotę zrobić, ale u mnie dostępna jest jedynie zwykła mąka pszenna i zwykła mąka żytnia. Czy są szanse, żeby wyszło coś smacznego, czy bez właściwej mąki nie warto?
Iwona 7 czerwca 2011 19:10 #5 reply report
Goszka, mysle ze wyjda Ci smaczne bulki czy chleb, trzeba po prostu dobrac odpowiednie proporcje np. 200 g maki pszennej i 150 g maki zytniej, moze jakies ziola polepsza smak.

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane