Ostatnio oglądane

AC_1322235426.jpg

karina

Mozzarella w śmietanie z chilli i cytryną

Jest to mozzarella pokrojona w plasterki, polana śmietaną, posypana skórką z cytryny i kawałkami chilli. Można podawać jako przystawkę lub na grzankach. Resztki można wykorzystać do przygotowania ryby zapiekanej w piekarniku.

Mozzarella w śmietanie z chilli i cytryną
Autor zdjęcia: karina

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      małe co nieco

    • Kuchnia:

      włoska

    • Okazja:

      przyjęcia i imprezy

    • Czas całkowity:

      15 minut

Składniki:

  • 250 g mozzarelli
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 1 cytryna
  • 1 świeże czerwone chilli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 garść liści majeranku
  • do smaku soli
  • do smaku pieprzu

Wykonanie:

1.

Mozzarellę pokrój w plastry grubości 1cm i ładnie ułóż na talerzu.

2.

Cytrynę sparz. Skórkę zetrzyj na tarce, a sok wyciśnij.

3.

Śmietanę wymieszaj z solą i pieprzem. Dodaj sok z połowy cytryny. Mozzarellę polej śmietaną, a następnie posyp skórką z cytryny.

4.

Papryczkę chilli przekrój na pół, usuń nasiona wraz z białym miąższem. Skórkę pokrój w bardzo cieńkie paseczki. Posyp nimi mozzarellę.

5.

Posyp listkami majeranku i skrop oliwą. Możesz podawać natychmiast, ale może też postać w lodówce przez kilka dni.

Do potrawy podawać:

z grzankami lub zapieczoną na rybie

Przepis dodano 29 maja 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane