Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Bułeczki drożdżowe w sosie kokosowym

Pyszny i w miarę prosty deser z bułek drożdżowych upieczonych w słodkim sosie kokosowym. Ciasto drożdżowe w tym przepisie nie wymaga długiego ugniatania.

Bułeczki drożdżowe w sosie kokosowym
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    20

    • Posiłek:

      deser

    • Czas całkowity:

      3 godziny

    • Czas przygotowywania składników:

      20 minut

    • Czas pieczenia:

      40 minut

    • Czas leżakowania:

      2 godziny

  • Dodatkowe narzędzia:

    forma do wypieków o wymiarach około 23x33cm.

Składniki:

  • 80 g masła
  • 500 g mąki
  • 200 g cukru
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 400 ml mleczka kokosowego

Wykonanie:

1.

Masło roztopić i ostudzić do temperatury pokojowej.

2.

Do dużej miski nalać 1 szklankę ciepłej wody i rozpuścić w niej drożdże.

3.

Dodać 200g mąki, 100g cukru, masło, jajko i sól i wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Powstanie bardzo rzadkie ciasto.

4.

Dodać kolejne 200g mąki i wymieszać (jeśli jeszcze się da, to dalej łyżką). Wyjąć ciasto na blat posypany mąką. Ręce oprószyć mąką i dalej ugniatać ciasto w rękach. Jeśli lepkie, należy dodać więcej mąki. Ja w sumie zużywam około 500g mąki. Teoretycznie ciasto drożdżowe należy długo ugniatać (najlepiej przy użyciu malaksera), żeby wprowadzić dużo powietrza. Ale ja nie lubię ugniatania i zauważyłam, że w tym przepisie wystarczy dobrze wymieszać składniki łyżką, a ugniatać tylko chwilę, na tyle, żeby ta dodatkowa mąka połączyła się z resztą składników.

5.

Ciasto włożyć do miski, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na dobrą godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. Może z powodu mojej niechęci do ugniatania, mi rośnie tylko tak o połowę (i mimo wsztstko efekt końcowy jest bardzo smaczny).

6.

Po godzinie ciasto jeszcze raz bardzo krótko wyrobić. Najlepiej w samej misce obrócić je do góry nogami i lekko 'nakłuć' palcami. Odstawić na kolejne pół godziny.

7.

Przygotować formę do ciasta, około 23cmx33cm. Z ciasta drożdżowego uformować 20 bułeczek i ułożyć je w formie. Najprościej podzielić ciasto na cztery części, a potem każdą z nich na 5 równych kulek. Przykryć ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny.

8.

Nagrzać piekarnik do 190 stopni C.

9.

Przygotować sos kokosowy. Mleczko kokosowe przelać do miseczki, dodać około 100g cukru (taki sos jest dość słodki, więc można dać mniej cukru) oraz 1 łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać.

10.

Tuż przed włożeniem bułek do piekarnika wylać na nie mleczko kokosowe. Stworzy ono smaczny sosik na dnie formy.

11.

Piec około 25-40 minut, w zależności od piekarnika. Patyczek włożony w ciasto wyjdzie suchy, a bułki z góry będą brązowe.

12.

Te bułeczki trzeba podawać na talerzykach, z odrobiną sosu kokosowego.

Przepis dodano 31 maja 2011

Komentarze (1)

Iwona 31 maja 2011 19:03 #1 reply report
Nastepnym razem pieke takie buleczki! Jak one smacznie wygladaja, oj zjadlo by sie do kawki...

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane