Ostatnio oglądane

F_2_1364317973.jpg

AlaCarte

Kurczak po polsku

Staropolski przepis na kurczaka faszerowanego wątróbką. Mięso wychodzi bardzo aromatyczne i maślane. Tradycyjnie powinno się używać bardzo młodego kurczaka, takiego na dwie porcje. Z braku takowych, poniższych przepis jest na normalnym kurczaku na około 4 porcje.

Kurczak po polsku
Autor zdjęcia: AlaCarte

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      obiad rodzinny

    • Czas całkowity:

      3 godziny 30 minut

    • Czas marynowania:

      1 godzina

    • Czas pieczenia:

      2 godziny

  • Dodatkowe narzędzia:

    biała nić lub wykałaczki, malakser, forma do pieczeni

Składniki:

  • 1 kurczak świeży
  • 100 g wątróbki drobiowej
  • 1 biała bułka (czerstwa)
  • 120 ml mleka
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • do smaku soli
  • kilka łyżek bułki tartej

Wykonanie:

1.

Kurczak umyć, osuszyć i natrzeć solą. Odstawić na godzinę.

2.

Bułkę namoczyć w mleku. Piekarnik nastawić na 200 stopni C.

3.

W malakserze utrzeć 30g masła z zółtkiem. Dodać wątróbkę oraz odciśniętą z mleka bułkę. Rozdrobnić na jednolitą masę. Dodać soli i pieprzu. Dodać posiekaną pietruszkę.

4.

Białko jajka lekko ubić ubijaczką i dodać do farszu. Wymieszać. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodać bułkę tartą.

5.

Przygotowanym farszem nadziać kurczaka. Kurczaka zszyć lub spiąć drewnianymi wykałaczkami.

6.

Pozostałe masło rozgrzać.

7.

W brytfance ułożyć kurczaka i polać gorącym masłem. Na dno nalać pół szklanki wrzątku. Wstawiać do piekarnika. W trakcie pieczenia często polewać sosem zbierającym się na dnie. Można raz obrócić. Piec od 1 godzina 30 minut do 2 godzin, w zależności od wielkości kurczaka i upodobań.

Do potrawy podawać:

koniecznie z młodymi ziemniakami oraz z zieloną sałatą w śmietanie

Przepis dodano 5 czerwca 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane