Ostatnio oglądane

F_6_1308498532.jpg

marysia

Zupa kalafiorowa

Smaczna, lekka i zdrowa zupa z młodymi wiosennymi jarzynami.

Zupa kalafiorowa
Autor zdjęcia: marysia

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      zupa

    • Kuchnia:

      polska

    • Dieta:

      niskokaloryczna

    • Czas całkowity:

      50 minut

Składniki:

  • 800 ml wywaru jarzynowego
  • 400 g kalafiora
  • 100 g marchewki
  • 100 g ziemniaków
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz

Wykonanie:

1.

Warzywa myjemy i obieramy.

2.

W rondlu zagotowujemy wywar, dodajemy pokrojone w talarki 2 obrane marchewki.

3.

Po ok. 10 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę 3 ziemniaki.

4.

Po ok. 10 minutach dodajemy cząstki kalafiora. Jeżeli są duże to możemy je przeciąć.

5.

Wszystko razem jeszcze gotujemy do chwili, gdy stwierdzimy że kalafior jest już miękki, ale się nie rozpada to jest ok. 15 - 20 min.

6.

Zupę zabielamy mlekiem, do smaku przyprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy koperkiem.

Dodatkowe uwagi:

Ta zupa jest wersją dietetyczną. Zupę możemy ugotować na wywarze z drobiu oraz zabielić śmietaną. Będzie wówczas bardziej pożywna.

Przepis dodano 12 czerwca 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane