Ostatnio oglądane

F_6_1308498532.jpg

marysia

Sorbet tuskawkowy

Bardzo orzeźwiający deser na upały.

Sorbet tuskawkowy
Autor zdjęcia: marysia

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      deser

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      4 godziny

Składniki:

  • 500 g świeżych truskawek
  • 200 ml wody mineralnej
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

1.

Truskawki myjemy, obieramy z szypułek.

2.

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera. Jeżeli nie mamy możemy użyć zwykłego miksera.

3.

Po zmiksowaniu wlewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki.

4.

Co ok. pół godziny staramy się mieszać całość aby nie zrobiła się bryła lodu.

5.

Dobrze jest gdy już stężeje jeszcze raz zmiksować i ponownie włożyć do zamrażalnika.

Dodatkowe uwagi:

Nie można dokładnie określić czasu zamrażania bo to zależy od naszej zamrażalki. Ja podaję 4 godz., ale równie dobrze może się mrozić 6 godz. W wersji dla dorosłych do zmiksowanych truskawek można dodać 2-3 kieliszki wódki.

Przepis dodano 13 czerwca 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane